Logo texelsecourant.nl
Een willekeurige zeehond.
Een willekeurige zeehond. (Foto: Jeroen van Hattum)

Dode zeehonden langs kust wadden

Er worden sinds gisteren op verschillende plekken langs de kust dode zeehonden gevonden.

Dat heeft de veiligheidsregio Friesland vanmiddag gemeld. Onduidelijk is nog of het een gevolg is van het containerongeluk met de MSC Zoë, maar er wordt voor de zekerheid wel onderzoek naar gedaan.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Zeehondencreche in Pieterburen. 

Volgens woordvoerder Froukje Fey van Ecomare zijn op Texel tot nu toe niet meer dode zeehonden dan gebruikelijk aangetroffen langs de kust. Er is geen reden tot zorg.

Elders in het waddengebied is het ook niet ongebruikelijk dat er in deze tijd van het jaar wel eens een dode zeehond aanspoelt, maar het valt nu wel wat extra op als gevolg van het containerongeluk waarbij ook giftige stoffen in het water kwamen.

Pieterburen doet rond deze tijd van het jaar jaarlijks onderzoek naar dode zeehonden en daar wordt nu het ongeval de Zoë bij meegenomen.

De afgelopen dagen waren ook veel mensen op het strand om rommel op te ruimen, waardoor het mogelijk is dat er meer zichtmeldingen zijn gedaan.

De veiligheidsregio Friesland heeft mensen opgeroepen om dode zeehonden langs de Friese kust bij Pieterburen te melden. Dode zeehonden die eventueel langs de Texelse kust worden aangetroffen, kunnen bij Ecomare worden gemeld.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!