Logo texelsecourant.nl
Foto: Henk Leyen
De lezersfoto

De lezersfoto - Een knallende begin van 2019

De eerste editie van De lezersfoto van 2019 is direct een kleurrijke. De foto's kwamen van alle kanten binnen. Van jagende jutters - niet op zoek naar de cacaobonen die Sytske Dijksen vond - tot nieuwjaarsduik en vuurwerk. Een prachtig begin van het fotojaar. 


Nog voor de Waddeneilanden in de ban waren van de containergate vond rasjutter Sytske Dijksen deze cacaobonen op het strand. Ze schreef er het volgende bij: "De afgelopen dagen zijn nogal wat bonen aangespoeld op het strand. Zaterdag appte Eckard Boot ons een foto vanaf Paal 6. Mirjam Maria Roelofsen en Goossen Karssenberg van Museum Galerie RAT raapten er op oudejaarsdag tientallen op op de Hors. Ik heb er vanochtend ook gevonden en volgens mij is het cacao. Maria gaat de bonen verwerken in haar jutkunst. Ik heb een paar bonen gefotografeerd bij Paal 9. Ze smaken nergens naar, overigens...."

De verloren lading van de MSC Zoë deed menig juttershart sneller kloppen. Veel spectaculairs spoelde er op Texel tot op heden niet aan. Het inspireerde Henk Leyen uit de Cocksdorp tot deze foto van de jutjacht.

Nog één fotootje uit de juthoek dan. Daniella Ernsting schrijft: "Zwerfafval lijkt soms op kunst. Maar achter deze kunstzinnige vogel die we op het strand van Texel aan troffen lag meters lang visnet onder het zand verstopt."

Nieuwjaarsduik

In de krant van donderdag was al een uitgebreide reportage over de nieuwjaarsduik te vinden. Hier nog een paar bijdragen. 


Boy van Dijk maakte dit leuke filmpje.


 
Britta Heinrich-Hanke stuurde deze foto's, gemaakt bij paal 20.
Gedicht
De nieuwjaarsduik inspireerde Fiet van Beek tot het volgende gedicht

NIEUWJAARSDUIK

Halfbevroren, klappertandend,

krachtig windje om de oren,

badmuts, handdoek, luid gejuich.

Andere tijden ingeluid

met brakke lijven in de golven

die zich aan de branding branden,

diep naar erwtensoep verlangen.

Halfbevroren, klappertandend

gaat gedaan boven het doen,

in massa moet je ondergaan.

Erger wordt het niet dit jaar.

Fiet van Beek, Den Hoorn

En dan nog dit...


"Vanmiddag tegen de duinrand ter hoogte van paal 18 een zeehondenjong aangetroffen. Ecomare gebeld. Zij waren al wezen kijken. Bleek een gezond jong te zijn dat kennelijk uitgeput was van de ruwe zee en moest uitrusten. Gelukkig goed afgelopen", schrijft Coby Nekkers op 2 januari. 


 
Miriam Witte schoot deze foto's bij Ceres.  
Janet Brouwer maakte deze serie bij paal 28. "Donderdag paal 28: regen en zon levert mooie foto's op" 

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!