Logo texelsecourant.nl
Foto van de MS Zoë waarop te zien is dat er een serie containers overboord zijn gegaan.
Foto van de MS Zoë waarop te zien is dat er een serie containers overboord zijn gegaan. (Foto: Kustwacht)

Onderzoek naar lading van MSC Zoë

In de haven van Bremen wordt momenteel onderzocht welke containers er bij de MSC Zoë overboord zijn gegaan, wat de inhoud was en hoeveel containers er eigenlijk precies overboord zijn gegaan.

Dat heeft de Kustwacht laten weten. Er is een lijst bekend met alle containers die aan boord waren, maar door de omvang van het schip (400 meter lang, 60 meter breed) moet eerst goed bekeken worden wat er allemaal in zee is verdwenen.

Het schip was volgeladen en er kunnen tegen de 19.000 containers tegelijk aan boord. De Zoe is één van de grootste containerschepen ter wereld.

Er werd aanvankelijk uitgegaan van 30 verloren containers, maar dat werd woensdag bijgesteld naar 270 stuks. Volgens de Kustwacht is dat getal ook nog een schatting, het exacte aantal moet nog duidelijk worden.


Op Terschelling en Vlieland is de 'euforie' over de aangespoelde goederen inmiddels aan het tanen. Er ligt ook veel plastic en piepschuim op het strand en dat is beduidend minder leuk. Op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn vandaag grote schoonmaakacties van de stranden begonnen. De gemeenten daar hebben vrijwilligers gevraagd mee te helpen.

Op Schiermonnikoog en Ameland zijn inmiddels eveneens containers en losse goederen aangespoeld. Op Schiermonnikoog is ook een zak poeder gevonden, vermoedelijk de organische peroxide waarvoor sinds woensdag wordt gewaarschuwd. De peroxide is een chemisch goedje dat niet aangeraakt moet worden.

Texel lijkt tot nu toe gevrijwaard van aangespoelde containers, wel zijn op diverse plekken langs het strand stoeltjes gevonden. Er was sprake van een mogelijke container bij de Razende Bol, maar dat bleek volgens hulpstrandvonder Hans Eelman, die ter plekke was, een grote boei van de Natuurbeschermingswet die niet helemaal op zijn plek lag. Het is niet uitgesloten dat er alsnog meer spullen op Texel gaan aanspoelen.

Mediterranean Shipping Company, de reder van de MSC Zoë, heeft vandaag laten weten dat er schepen met sonarapparatuur gaan zoeken naar mogelijk al gezonken containers. Wat daar vervolgens mee gebeurt, is nog niet bekend.

De Kustwacht houdt vandaag met behulp van het schip ETV Guardian en het Kustwachtvliegtuig de situatie op zee in de gaten om containers en goederen te lokaliseren. De organisatie houdt ook het andere scheepvaartverkeer op de hoogte van de situatie. De organisatie zegt wel gehinderd te worden door meerdere (sport)vliegtuigjes die komen kijken. "Verzoek is om in de lucht uit het gebied te blijven om gevaarlijke situaties te voorkomen."

De coördinatie van de hulpverlening ligt in handen van de Duitse kustwacht (Havariekommando), omdat de Zoë haar lading in het Duitse deel van de Noordzee verloor. Rijkswaterstaat Zee en Delta en de veiligheidsregio Friesland zijn bij de hulpverlening betrokken, evenals de eilandgemeenten. Reder MSC zegt ook samen te werken met de lokale autoriteiten.

Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de calamiteit. Reder MSC wijt het aan zeer lastig omstandigheden op zee in de nacht van dinsdag op woensdag.


De MSC Zoë van bovenaf, in het middengedeelte is te zien hoe de containers overhoop liggen.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De snelheid op de verbindingswegen van en naar alle Texelse dorpen op 80 km/uur houden of naar 60 km/uur?Reageren!