Logo texelsecourant.nl

En Passant verrassend winnaar in zinderende match tegen Aartswoud

In Hoogwoud speelde het bondsteam van En Passant zaterdag 8 december een zinderende match tegen Aartswoud. De beslissing viel pas in de eindfase bij een stand van 3½-3½ toen Gerard Postma in een vrijwel zekere remisestelling door een blunder van zijn tegenstander Rowan Louter een vol punt en daarmee de matchzege in de schoot geworpen kreeg.
De winst was voor En Passant een geschenk uit de hemel, want de Texelaars zijn voorlopig uit de degradatiezone en stijgen  door deze overwinning naar de vierde plaats van de hoogste klasse van de Noord-Hollandse schaakbond.

Aanvankelijk ontwikkelde de confrontatie zich uiterst belabberd voor En Passant: door een zinsbegoocheling bedierf Jaap Dros een veelbelovende positie tegen Jasper Seelemeyer, die dankbaar profiteerde en zijn verkregen materiaalvoordeel snel omzette in de volle winst (1-0). Niet lang daarna werd Jaap de Wijk aan het eerste bord hardhandig onder de voet gelopen door de Aartswouder kampioen Marc Helder (2-0), terwijl niet veel later Jon van Dorsten na een goed opgezette partij werd verrast door een venijnige riposte van zijn tegenstander Peter Roskam, die daarmee een belangrijk voordeel verwierf, dat hij gedecideerd naar winst schoof ( 3-0). Pas na drie nederlagen kwam het eerste halve puntje voor En Passant binnen: Joop Rommets bereikte met de zwarte stukken een eindspel met een pion minder, dat hij dankzij de z.g. 'ongelijke lopers' gemakkelijk remise hield ( 3½ - 0½).
De match begon te kantelen toen Jan Willem Duijzer en Rienk Sijbesma twee volle punten inbrachten voor En Passant ten koste van respectievelijk Toine Molenaar en Wilko van der Gracht (3½-2½).


Gert Both, die met een gammele gezondheid toch achter het bord kroop, liet opnieuw zien dat hij uit het ware schakershout is gesneden: in een moeilijke stand grabbelde hij terloops een pionnetje mee van Pascal Zijlstra. In een voorbeeldig gevoerde eindstrijd bracht Both het derde punt in voor En Passant (3½-3½).
De partij tussen Gerard Postma en Rowan Louter moest derhalve de beslissing brengen. Iedereen ging uit van een puntendeling, gezien de gelijkwaardige stand op het bord, maar het liep anders: geplaagd door de zenuwen ontviel de jonge Louter een vreselijke misgreep, waardoor de partij voor hem onmiddellijk verloren ging ( 3½-4½) en En Passant met de eerste matchzege huiswaarts kon keren.

Aartswoud - En Passant   3½- 4½

Schaakclub En Passant
Op 12 november 2010 bestond En Passant 75 jaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!