Jacques Dijt, Albert Hoven en Cees Aris Trap bij het monument.
Jacques Dijt, Albert Hoven en Cees Aris Trap bij het monument. Foto: Hoogheemraadschap

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

"Terecht dat dit monument terug is gezet bij Oosterend"

Algemeen

"Het is terecht dat dit monument terug is gezet bij Oosterend", memoreerde Jacques Dijt, kleinzoon van J.S. Dijt bij de onthulling woensdag van het monument op de Museumdijk.

Dijt: "De Oosterenders zijn altijd actief geweest voor de dijken. Als de dijk gerepareerd moest worden of als er storm dreigde werden inwoners opgeroepen te helpen. De Oosterenders kwamen uit zichzelf. Bij de eerst onthulling stond in de krant dat mijn grootvader ontroerd was, mij gaat het net zo. Ik dank allen hartelijk die zich hiervoor hebben ingespannen."

In 1934 nam dijkgraaf Jacob Sijbrand Dijt, de grootvader van Jacques Dijt, afscheid. Als afscheidscadeau en als dank voor zijn inspanningen om de positie van de buitendienstmedewerkers (toen nog arbeiders genaamd) te verbeteren, kreeg hij het monument aangeboden. Een groot aantal buitendienstmedewerkers vervaardigde dit eigenhandig en in het diepste geheim.

Het monument heeft een paar verhuizingen ondergaan. In 1934 stond het zoals nu bij de museumdijk bij Oosterend. In 1977 is het monument in verband met de aanleg van de Deltadijk naar een binnendijkse locatie verplaatst bij gemaal de Schans. Nu de versterking van de dijk bij Oosterend gereed is, is het monument op verzoek van de dorpscommissie Oosterend en in overleg met de heer Dijt teruggeplaatst bij de museumdijk.

Woensdag was er een feestje voor de inwoners van Oosterend. Aannemer Combinatie Tessel heeft het deel van de dijk bij Oosterend klaar en gaf het symbolisch terug aan de omgeving en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Nu de dijk hier weer veilig is, kon het monument Dijt worden  teruggeplaatst. Onder toeziend ook van bewoners en betrokkenen werd het monument door de heren Dijt, Hoven en Trap onthuld.

De versterking is goed op stoom: naast de versterking van de Inlaagdijk 1977 bij Oosterend zijn de IJsdijk in Oudeschild, de Lancasterdijk, de Oostdijk en de inlaagdijk bij polder Wassenaar gereed. Volgend jaar volgen nog de IJsdijk ten noorden van Oudeschild, de havendammen in Oudeschild en zeedijk 't Horntje bij het NIOZ. 

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 15 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30