Logo texelsecourant.nl
Foto: Job Schepers

"Voor mij was De Cocksdorp de enige keuze"

"Bij Joost moet een plek worden voor dorpsgenoten, Texelaars en toeristen. Een soort van tweede huiskamer. Ik ben in juli hier begonnen en ik had niet durven dromen dat het direct zo'n succes zou zijn", vertelt Joost Oldenburg (28) van restaurant Bij Joost aan de Kikkertstraat, recht tegenover het Waterplein.

Als de redactie vorige week vrijdag bij Joost langskomt, is hij druk bezig. De serre is afgeplakt en de vloer is geschuurd. "Daar was ie ook aan toe. Dat was jaren niet gebeurd. Het moet snel, want woensdag gaan we weer open", stelt hij tevreden vast. Inmiddels is het restaurant weer open en hij hoopt dat iedereen een kijkje komt nemen. "Binnen hebben we de muren geschilderd en wat spullen weggehaald. Het was erg donker en erg vol. Ik heb het liever wat ruimtelijker."

Velen kennen 'Bij Joost' van het Eierlandsche Huis waar de inwoner van De Cocksdorp de afgelopen jaren de scepter zwaaide. "Dat was hartstikke tof om te doen, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Toen kwam in 2017 deze kans voorbij en het is gelukt. Wel spannend en weer heel wat anders. In plaats van een bar, heb je ineens de leiding over een heel restaurant en ben je verantwoordelijk voor personeel, de menukaart, het pand, de inkoop en tal van andere zaken. Het liefst wil je rustig opstarten, maar zoals dat gaat komen er allemaal zaken op je pad waardoor het sneller moet. Dan gaat bijvoorbeeld in het hoogseizoen de vaatwasser stuk. Wat was ik blij dat mijn moeder toen bij kon springen. Sowieso helpen mijn beide ouders waar het kan en dat is erg prettig."

De locatie was één van de doorslaggevende argumenten om het vroegere 'La Morena' door te betrekken. "Recht tegenover de waterspeelplaats, een absolute A-locatie. Ouders kunnen een kop koffie doen in de serre - of in de zomer op het terras - terwijl de kinderen in het zicht aan het spelen zijn. Afgelopen zomer bleek dat al een enorm succes."

Op de vraag wat voor restaurant hij wil zijn, hoeft hij niet lang na te denken. "Ik heb in het verleden onder Piet Zijm in De Rog gewerkt. Als ik die sfeer hier weet te creëren, ben ik dolgelukkig. Ik heb nu drie man in de keuken, Bart, Bob en Dylan en zij doen het geweldig. De bediening doe ik doordeweeks alleen en in het weekend heb ik er nog iemand bij. Wie voor komende zomer op zoek is naar een leuke baan, mag zich bij mij melden. Dan kunnen we zeker nog iemand gebruiken."

Van een eenvoudig menu tot luxe dineren en van een lekkere lunch tot een barhap. "De meeste dorpen hebben dat wel, hier ontbrak dat nog. Het is toch heerlijk dat wanneer je geen zin hebt in koken, je voor een tientje kunt aanschuiven. We hebben ook een bar die zich daar uitstekend voor leent. Op vrijdagavond is de bar geopend tot 0:00 uur. De rest van de week tot een uur of negen. Omdat het hier ook lekker toeven is met een bakkie koffie, gaan we al om 11:00 uur open. Bovendien werken we met een maandmenukaart, zodat de gerechten steeds wisselen. Zo blijft het leuk voor vaste gasten om te komen eten. Nu zijn we zes dagen in de week opem (op maandag gesloten red.), in de zomer zeven."

Dat hij zijn eerste stappen als restauranteigenaar zet in De Cocksdorp is geen toeval. "Ik heb wel even gekeken toen er zich kansen voordeden in De Koog en Den Burg, maar dat voelt toch niet goed. Ik heb een speciaal gevoel bij De Cocksdorp. Sinds ik op Texel woon, vanaf 2006, heb ik - op een klein uitstapje naar Den Burg - altijd hier gewoond. Ik heb op De Krim en in De Rog en het Bikkelement gewerkt. Ik heb het Eierlandsche huis gerund. Ik ben hier thuis, mijn hart ligt hier. Het begin is er nu, maar er moet nog een hoop gebeuren. Dat gaan we stapje voor stapje doen. Alles is al netjes hoor, maar ik wil natuurlijk wel het hele restaurant naar mijn smaak maken, met behoud van het goede."

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het geplande kunstwerk van het Hoogheemraadschap als monument voor de Dijkversterking moet er komen.Reageren!