Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Onderhoudsproblematiek wegen en fietspaden SBB onderwerp gesprek

Politiek

De gemeente is in gesprek met Staatsbosbeheer (SBB) over de onderhoudsproblematiek van de wegen en fietspaden van SBB. Doel hiervan is om te komen tot verbetering van de staat van onderhoud.

Texel, maar ook SBB hebben hier baat bij. In het proces wordt tevens de provincie betrokken, omdat zij uiteindelijk SBB financieren.

Wanneer het lukt om (een deel van) de fietspaden van SBB te reconstrueren, dan wordt het onderhoud navenant goedkoper en daarmee ook minder problematisch. De insteek is, dat daarmee de noodzaak om wegen en fietspaden over te nemen vervalt. Over de financiering van een (gedeeltelijke) reconstructie kan de gemeente alleen globaal iets zeggen.

Op basis van de totale kilometers aan wegen en fietspaden in het gebied van SBB zal reconstructie tussen de €4 en €7 miljoen gaan kosten. Dit is afhankelijk van keuzes in hoofdroutes en de materialen. De inzet van de gesprekken is om financiering voor de reconstructie te vinden bij andere partijen, zoals provincie en het Waddenfonds.

Op de andere Waddeneilanden spelen soortgelijke problemen. Er wordt gewerkt aan een "eilander fietspaden plan", waarmee Texel gezamenlijk op kan trekken richting provincies en andere partijen. "Door gezamenlijk op te trekken worden kansen om financiering te vinden vergroot", meldt het college van b en w.

Het college reageert op een vraag van Texels Belang  om de kosten en verschillende opties in beeld te brengen van het beheer en onderhoud van de wegen en fietspaden die niet in beheer van de gemeente zijn (SBB, met name).

Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 13 minuten geleden
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 28 minuten geleden 1
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 33 minuten geleden
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 43 minuten geleden
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 2 uur geleden 46
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 2 uur geleden 16
Afbeelding
Hennie Huisman Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 2 uur geleden 20