Het veld waar de woonunits voor de koksopleidingen komen.
Het veld waar de woonunits voor de koksopleidingen komen. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Bouw woningen voor Texelse koksopleiding

Algemeen

Op het veld aan de Slingerweg in Den Burg tussen het gemeentehuis en het zwembad start volgende week de realisatie van woningen voor de leerlingen van de nieuwe ROC-opleiding voor koks en keukenpersoneel op Texel.

Er komen in eerste instantie tien woonunits die naar verwachting vanaf 23 oktober bewoonbaar zijn. Begin november worden nog eens tien woningen geplaatst. De leerlingen huren deze woningen van Woontij zolang ze de opleiding volgen.

Er zijn begin september 15 leerlingen begonnen aan de éénjarige opleiding die een initiatief is van diverse organisaties. Het doel is tweeledig: nieuwe koks opleiden voor de horecasector op Texel die staat te springen om koks en mensen terugbrengen op de arbeidsmarkt. De meeste leerlingen zijn aangemeld via uitkeringsinstantie UWV.

Er zit één Texelaar tussen. Deze is volgens de gemeente niet-uitkeringsgerechtigd, maar zit wel in een reïntegratie-traject waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. De gemeente betaalt bij hem 80 procent van de opleidingskosten, de rest betaalt de leerling zelf. De kosten voor één leerling bedragen €11.600,- (€4.700,- opleidingskosten en €6.900,- jobcoaching).

De opleiding (ROC niveau twee) is een initiatief van de gemeente, ROC Kop van Noord-Holland, TOP, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Texel, UWV, Match 2020, Woontij en de OSG.

Het idee achter de woonunits, is dat de leerlingen tijdens het volgen van de opleiding gegarandeerd zijn van woonruimte op het eiland. Bedoeling is dat ze, na het voltooien van de opleiding, elders woonruimte op het eiland vinden als ze verder gaan in de horeca op Texel.

Schapen van De Waddel op weg.
De Lezersfoto - Schapen Algemeen 8 uur geleden 2
Afbeelding
Van de Badweg naar....? Algemeen 24 feb, 12:30 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #41 Hoyte van Hoytema Algemeen 24 feb, 10:30
Afbeelding
Kom beleid maken in Texels jasje! Algemeen 24 feb, 10:00
Afbeelding
Vacature restaurantmanager Grand Hotel Opduin Algemeen 24 feb, 09:05 1
De vuurtoren nabij De Cocksdorp.
De Lezersfoto - 'Kaap Mystiek' Algemeen 24 feb, 08:00
Afbeelding
Nettenslachtoffer Nouk weer naar zee Algemeen 23 feb, 17:00 1
Afbeelding
Vacature TD bij gemeente Texel Vacature TD bij gemeente Texel Algemeen 23 feb, 16:00 1