Afbeelding
Foto: Lonneke & Gerdie Marian/ Flickr

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

29 september: oogstmarkt van voedselcoöperatie Texelse Kost

Algemeen

Ondanks het feit dat de landbouw onderaan het prioriteitenlijstje staat in de nationale verdringingsreeks, die voorschrijft wie er recht heeft op water in geval van extreme droogte, lijkt het met de oogst van dit jaar gelukkig nog wel in orde te komen. In Nederland kunnen we genieten van een prachtige diversiteit aan planten en gewassen en ook op Texel wordt er volop voedsel verbouwd. Van die lokale Texelse producten kunt u op 29 september zelf het één en ander proeven. Dan vindt namelijk de oogstmarkt van voedselcoöperatie Texelse Kost plaats.

Wat is voedselcoöperatie Texelse Kost?

Voedselcoöperatie Texelse Kost is een vereniging voor lokale voedselproducenten. Het milieu, gezondheid en democratische prijzen zijn kernwoorden bij Texelse Kost. Concreet wil dat zeggen dat producenten goed betaald worden, het voedsel vrij is van chemische meststoffen, bestrijdingsmiddelen en medicijnen en dat prijzen bovendien zo laag mogelijk gehouden worden. De prijzen liggen nog lager voor leden van Texelse Kost. Het voedsel van Texelse Kost is het hele jaar door te koop in de kraam aan Westerweg 16 in Den Burg. Daarnaast organiseert de Texelse coöperatie regelmatig evenementen. Houd voor updates op dat gebied de agenda in de gaten. 

De webwinkel

Wilt u op voorhand graag precies weten wat u koopt? Leden van Texelse Kost kunnen gebruik maken van de webshop, die het toestaat online een bestelling af te ronden en deze later in de kraam af te halen. De webshop is hiermee één van de webwinkels die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Andere webshops in die categorie zijn bijvoorbeeld Goodfibrations waar je eco-mode kunt aanschaffen, en Saxoprint waar je kalenders kan drukken die een ecologisch label hebben.

De oogstmarkt op 29 september

Texelse Kost organiseert regelmatig markten en open dagen. Denk bijvoorbeeld aan de voorjaarsmarkt die vorig jaar plaatsvond. Op zaterdag 29 september kunt u tussen 12 en 16 uur terecht aan de Westerweg in Den Burg voor een heuse oogstmarkt. Op deze markt vindt u een kraam met onder andere seizoensgebonden producten, verse soep, een proeverij en nog veel meer.

Lokale, seizoensgebonden producten zijn de meest milieuvriendelijke voedingsmiddelen. Dat ze niet uit een ver land naar Nederland vervoerd hoeven te worden, bespaart uitstoot van de transportkosten. Wanneer producten bovendien niet bespoten worden, voorkomt dat vervuiling van de ondergrond. 'Seizoensgebonden' is trouwens geen synoniem voor 'saai'. Integendeel: de Nederlandse bodem biedt qua voedingsmiddelen volop afwisseling. Op de Facebook-pagina van Texelse Kost worden regelmatig updates geplaatst die betrekking hebben op de aangeboden producten.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 16 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30