Voorbeeld van de economiewoningen die naast Tubantia komen.
Voorbeeld van de economiewoningen die naast Tubantia komen. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Bouw economiewoningen naast Tubantia

Algemeen

Woontij laat naast Tubantia aan de Pontweg vier zelfvoorzienende 'economiewoningen' bouwen om medewerkers van Texelse bedrijven te huisvesten.

De zogeheten 'CO2 neutraal woningen' worden gebouwd door het bedrijf LiveFree uit Nijkerkerveen. De gemeente heeft er vergunning voor verleend.

De verplaatsbare woningen zijn volgens Woontij en LiveFree onafhankelijk van fossiele grondstoffen. Ze zijn met elkaar verbonden via een zogenaamde "MicroGrid" Hierbij lopen de elektrakabels en een klein persriool van de woningen naar een klein gebouwtje van ongeveer vier bij vier meter, waarin centrale voorziening zijn geplaatst.

"Deze voorziening bestaat uit een batterij en een aantal omvormers. Verder is er een computer voor de centrale domotica die de verdeling van de energie regelt en bewaakt. Het dak van de woningen bestaat uit zonnepanelen." 

Om ook in de winter genoeg energie te hebben voor de woning wordt er volgens Woontij en LiveFree een warmtebuffer toegepast. "Hierdoor ontstaat een hoger binnencomfort en hoeft de warmtepomp niet in de nacht te draaien." 

De woningen en de installaties zijn zodanig ontworpen, dat deze op termijn aangesloten kunnen worden op een externe energiebron, zoals bijvoorbeeld een waterstofopslag of een (inklapbare) windturbine. Hiervoor hoeven de woningen niet te worden aangepast en zijn slechts aanvullende voorzieningen in de energie-unit nodig. Naar verwachting gaan de woningen meer energie opwekken dan gebruiken. Het energieoverschot wordt geleverd aan Tubantia.

De vier extra woningen zijn een aanvulling op de prestatie-afspraken tussen de gemeente en Woontij om 1.500 huurwoningen op Texel te exploiteren. De woningen worden als sociale huurwoning verhuurd en zijn als 'economiewoning' specifiek bedoeld voor nieuwe medewerkers van Texelse bedrijven.

"Nieuwe medewerkers krijgen bij ondertekening van een arbeidsovereenkomst direct de beschikking over woonruimte op Texel. Zij behouden hun inschrijfdatum bij Woontij zodat ze vanuit deze woningen kunnen doorstromen naar een reguliere woning op Texel, waarna de economiewoningen weer vrijkomen voor nieuwe medewerkers van Texelse bedrijven."

Volgens planning moeten de vier economiewoningen nog dit jaar gereed zijn. De casco's worden gebouwd door Nordic Houses in Tallinn (Estland). Bij de plaatsing en realisatie van het fundament is Keijbouw uit Oudeschild betrokken.

Als het een succes wordt, gaat Woontij in overleg met de gemeente onderzoeken of op andere locaties nog meer van dergelijke woningen geplaatst kunnen worden.

Afbeelding
“Vrijwilligste vrijwilligers" koninklijk onderscheiden Algemeen 3 uur geleden 33
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Projectassistent/ medewerker Grondzaken Algemeen 6 uur geleden 1
Afbeelding
Binnenlands Bestuur werpt zich op Emmalaan Algemeen 6 uur geleden 1
Afbeelding
Cursus strandvondsten bij Ecomare Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Teamleider Inrichting & Beheer Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
'Zesde man' moet het verschil maken Algemeen 10 uur geleden 3
Afbeelding
Laatste herinnering Om (niet-) akkoord te geven RPV Texel Verenigingen 11 uur geleden
Afbeelding
Volop nieuwe films Cinema Texel Algemeen 13 uur geleden