Corina Hordijk, Wytse Stellingwerf en Carl van Dijk passen de scherven in elkaar
Corina Hordijk, Wytse Stellingwerf en Carl van Dijk passen de scherven in elkaar Foto: Museum Kaap Skil

Dit artikel is geschreven door
Kaap Skil Museum

Een duik in het maritieme verleden van Texel

Tentoonstelling Schervenwrak bij Museum Kaap Skil

Algemeen

Een schip vol scherven en spullen om een plantage mee op te bouwen. Dit troffen duikers in 2005 aan in de Waddenzee. Zij gaven het wrak de toepasselijke naam Schervenwrak. Bij Museum Kaap Skil is vrijdag 13 juli een nieuwe tentoonstelling geopend over het Schervenwrak, de vondsten en het archeologisch en historisch onderzoek. De ondergang van de Pieter Anthony. Vondsten uit het Schervenwrak werd geopend door duiker Carl van Dijk en archeoloog Wytse Stellingwerf.

Het Schervenwrak spreekt enorm tot de verbeelding. Naast duizenden scherven haalden de duikers er objecten uit die duidelijk bestemd waren voor het leven in de jungle: kapmessen, spades en dissels. Andere vondsten waren meer bedoeld om het verblijf in de tropen zo aangenaam mogelijk te maken, zoals parasols, mooi serviesgoed en flessen jenever.

Aan de hand van de vondsten en uitgebreid historisch speurwerk is gebleken dat het Schervenwrak hoogstwaarschijnlijk de Pieter Anthony was. Dit schip vertrok in 1822 vanuit Amsterdam met eindbestemming Suriname. Het vervoerde spullen voor het bouwen van en leven op een plantage. De reis kwam echter al snel ten einde; de Pieter Anthony sloeg lek op een zandbank bij Texel. De details van de ondergang van de Pieter Anthony zijn beschreven in historische documenten. In de tentoonstelling worden de vondsten van de duikers gepresenteerd tegen de achtergrond van de geschiedenis van de lading en de ondergang van het schip.

De tentoonstelling werd geopend door duiker Carl van Dijk, auteur van het boek De schatten van het Schervenwrak en archeoloog Wytse Stellingwerf. Zij deden dit door samen met museummanager Corina Hordijk drie scherven bij elkaar te brengen. De ene was al een aantal jaar in het museum, de andere twee lagen bij duikers thuis. In het museum bleken ze perfect aan elkaar te passen; symbool voor de goede samenwerking tussen de diverse partijen die versterkend werkt. 
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 5 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 8 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 10 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 10 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 11 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 11 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 11 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 11 uur geleden 5