Beeld vanaf het uitzichtpunt op de dijk bij het Prins Hendrik gemaal. Nu zee, straks een zandige dijk.
Beeld vanaf het uitzichtpunt op de dijk bij het Prins Hendrik gemaal. Nu zee, straks een zandige dijk. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Nu nog zee, straks dijk

Algemeen

Het werk aan de Prins Hendrikzanddijk voor de aanleg van de toekomstige waterkering én voor de uitbreiding van het gebied, gaat beginnen. Hoewel het officiële startsein op 25 juli wordt gegeven, zijn er nu al werkzaamheden te zien.

Om er voor te zorgen dat zo'n groot project goed verloopt, zijn er tal van voorbereidingen nodig. In het gebied is het een komen en gaan van vrachtwagens. De voorbereidingen houden onder meer in dat al het benodigde materiaal (ca.5 km landleiding, 700 m drijvende leiding, ankers, containers met gereedschappen en onderdelen) nu wordt aangevoerd. De enorme hoeveelheid zand die nodig is, wordt gewonnen in de Noordzee en naar het projectgebied gebracht. Sleephopperzuiger Bartholomeus Diaz(zie foto hier onder) brengt het zand naar de bouwlocatie en via een lange leiding aan wal. Hier zullen bulldozers het zand verder verdelen en het gebied vormgeven.
 

Dijkversterkingen worden uitgevoerd met zwaar materieel, zoals dumpers en graafmachines. De bestuurders van deze machines zijn aan het werk; mensen die zich nabij machines begeven zijn voor de bestuurders slecht en op sommige plekken geheel niet zichtbaar (denk aan de dode hoek bij vrachtwagens). Voor de veiligheid is het bouwterrein (het gehele gebied buiten de dijk) tijdens de werkzaamheden niet toegankelijk. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verzoekt iedereen voor de eigen veiligheid hiermee rekening te houden. De buitendijkse fietsroute is afgesloten; fietsers kunnen gebruik maken van de route binnendijks. "Na de aanleg is het gebied toegankelijk via een nieuw fietspad, wandelpad en vogelkijk uitzichtpunt."

Vanaf 25 juli is het Beleefcentrum ingericht. Dit ligt bovenaan de dijk, tegenover gemaal Prins Hendrik (De Rede 17, Den Hoorn). Vanuit het uitzichtpunt kunnen belangstellenden de werkzaamheden op de voet volgen. In het Beleefcentrum vertellen filmpjes, flyers en informatiepanelen wat er zoal gebeurt.

Foto: Jan Hovenstreijdt

Vanaf 1 augustus zijn er iedere woensdagavond om 19.30 uur en iedere zaterdagochtend om 09.30 uur gratis excursies. Voor meer info over de startpunten en aanmelden: zie website hhnk-rondleidingen.nl/waddenzeedijk

Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 2 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 4 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 4 uur geleden 6
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 5 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 5 uur geleden 8
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 6 uur geleden 12
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 6 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 6 uur geleden 15