Afbeelding
Foto: Rijkswaterstaat

Dierverzorgers Ecomare helpen zwanen wassen

Algemeen

De honderden zwanen die na de olielekkage in het Rotterdamse havengebied op 23 juni onder de stookolie kwamen te zitten, worden momenteel opgevangen en gewassen in een noodhospitaal in Hoek van Holland. Dierverzorgers en vrijwilligers van Ecomare helpen mee.

In de zogenaamde TOV (tijdelijke opvang olievogels) worden 493 zwanen verzorgd. Een deel van hen is inmiddels gewassen. De opvang verloopt via een strak protocol. Hoofd dierverzorging van Ecomare Mariette Smit: "Bij binnenkomst krijgen de dieren een tijdelijke ring, wordt hun conditie en mate van oliebesmeuring in kaart gebracht en ze worden gestabiliseerd. Daartoe geven we ze vocht met mineralen. De stabilisatiefase duurt minstens 48 uur. Pas daarna zijn ze voldoende tot rust gekomen om ze te kunnen wassen".

Knobbelzwanen zijn grote, sterke vogels. Elke vogel wordt daarom door twee ervaren mensen gewassen. In grote bakken warm water met Dreft wordt de olie van de veren verwijderd. Mariette Smit: "Als de olie eraf is, is het heel belangrijk om alle zeepresten uit te spoelen. Als er ook maar spoortje zeep op de veren zou achterblijven, wordt het verenpak niet waterdicht." Hoe veel tijd het kost om een besmeurde zwaan te wassen is afhankelijk van de mate van vervuiling. Is het dier heel vies, dan kan het wel een uur duren.

Het is een indrukwekkende organisatie die binnen een paar dagen is opgezet. Rijkswaterstaat heeft hiervoor samengewerkt met SON-RESPONS en Stichting Sea-alarm. Het noodhospitaal is opgedeeld in verschillende afdelingen, met verblijven voor vuile en schone vogels, een wasstraat en buitenverblijven met zwemgelegenheid. Er is warm en koud water, een keuken, een dierenartsruimte en er wordt gezorgd voor alle mensen die er aan het werk zijn. 

In het noodhospitaal werken zelfs mensen uit het buitenland. Dit zijn mensen die ervaring hebben met olierampen en ingezet zijn via het netwerk van Sea-alarm. Mariette Smit:"Ik vind het heel bijzonder om de inzet van al die mensen te zien en ik ben heel trots op mijn collega's. Vanuit Ecomare zijn we steeds met meerdere mensen aanwezig. Dierverzorgers én vrijwilligers. Deze mensen nemen vrij van hun werk of leveren hun weekend in. Het werk bij Ecomare gaat natuurlijk ook gewoon door."

Op de website rijkswaterstraat.nl staat een liveblog over de schoonmaakactie, waarin ook de inzet van Ecomare belicht wordt. SON-RESPONS publiceert regelmatig een update op son-respons.nl.
 

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 3 uur geleden 5
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 5 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 8 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen gisteren
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? gisteren 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10