Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Actie NIX zonder ID van start

Algemeen

Van 17 mei tot 1 juni 2018 doet Texel mee met de landelijke actie NIX zonder ID. In deze periode vraagt de gemeente extra aandacht voor het tonen van de identiteitskaart door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak. 

Minderjarige jongeren krijgen volgens de gemeente nog te makkelijk alcohol en tabak mee. Supermarkten, slijterijen, sportverenigingen en horecagelegenheden worden door de gemeente opgeroepen de actie te ondersteunen. Ook start vanaf vrijdag een campagne op social media.

Uit een regionaal nalevingsonderzoek naar de naleving van de leeftijdsgrens onder supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria's, thuisverkoopkanalen, sportkantines en overige verkooppunten blijkt dat 17-jarige mysteryshoppers op Texel steeds minder vaak alcohol mee kregen. Als door de verstrekkers gevraagd werd naar de ID-kaart leidde dit in alle verkooppunten tot betere naleving van de leeftijdsgrens. Het vragen naar de ID-kaart helpt.

Jongeren die alcohol of tabak willen kopen, hebben nog lang niet altijd een ID bij de hand of er wordt niet naar gevraagd. Voor verkopers is het moeilijk om de juiste leeftijd van kopers in te schatten. Zij moeten iedereen vragen om een ID te tonen, tenzij de persoon overduidelijk ouder is dan 18 jaar. Meestal wordt daarom gevraagd tot de leeftijd van 25 jaar een ID te tonen. Daarom is het een grote stap vooruit als het tonen van een ID bij de aankoop van alcohol of tabak helemaal normaal is. Jongeren worden daarom opgeroepen om uit zichzelf hun ID-kaart te laten zien bij de aankoop.

"Pas als het laten zien van een ID-kaart de norm wordt en jongeren ook écht niks meekrijgen zonder ID en als ze jonger zijn dan 18, kan alcohol en tabak onder de 18 aan banden worden gelegd. Jongeren onder de 18 moeten immers beschermd worden tegen de schadelijke effecten van alcohol en tabak. Dat is een zaak van ons allemaal."

Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 8
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 1 uur geleden 35
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 17 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58