Logo texelsecourant.nl

Niet elk vogeltje heeft hulp nodig

Wat zijn ze schattig, die jonge vogeltjes die nog niet goed kunnen vliegen!  Onhandig fladderend belanden ze soms op de grond. Geniet ervan, bekijk ze van een veilige afstand, maar laat ze verder met rust. Als het goed is, houden hun ouders ze in de gaten.

In het voorjaar worden er vaak jonge vogels naar de vogelopvangcentra gebracht. Ook bij Ecomare gebeurt dit regelmatig. Goed bedoeld, maar in het algemeen onnodig. Voor het vogeltje is het heel stressvol om te worden opgepakt, vervoerd en in een kooi gezet. En als hij met rust was gelaten, was het mogelijk vanzelf goed gekomen. Niemand kan zo goed zorgen voor een vogel als zijn ouders!

Het is een fabel dat vogelouders hun jong verstoten als het is aangeraakt. Vogels reageren niet op geur. Als een kuiken uit een nest is gevallen, kan het dus rustig teruggezet worden. Alleen als het jong expres uit het nest is gewerkt zal dit niet helpen. Dan is er iets mis met het jong en hebben de ouders een reden om hem niet meer te willen.

Het grootste gevaar voor de jonge onhandige vogeltjes zijn katten. Als er een kat in de buurt is en het vogeltje kan echt slecht vliegen, kan het helpen de vogel op een tak vlakbij te zetten. Dan zullen zijn ouders hem nog steeds kunnen vinden en is hij beter beschermd tegen onze roofzuchtige huisdieren. Katten 's nachts binnenhouden is altijd een goed idee, maar in deze tijd van het jaar extra aan te bevelen.
 

Ecomare De Koog
Ecomare is het centrum voor wadden en Noordzee en een zeehonden- en zeevogelopvang op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De gemeenteraad moet instemmen met het autoluw maken van het centrum van Den Burg.Reageren!