Afbeelding

Niet elk vogeltje heeft hulp nodig

Algemeen

Wat zijn ze schattig, die jonge vogeltjes die nog niet goed kunnen vliegen!  Onhandig fladderend belanden ze soms op de grond. Geniet ervan, bekijk ze van een veilige afstand, maar laat ze verder met rust. Als het goed is, houden hun ouders ze in de gaten.

In het voorjaar worden er vaak jonge vogels naar de vogelopvangcentra gebracht. Ook bij Ecomare gebeurt dit regelmatig. Goed bedoeld, maar in het algemeen onnodig. Voor het vogeltje is het heel stressvol om te worden opgepakt, vervoerd en in een kooi gezet. En als hij met rust was gelaten, was het mogelijk vanzelf goed gekomen. Niemand kan zo goed zorgen voor een vogel als zijn ouders!

Het is een fabel dat vogelouders hun jong verstoten als het is aangeraakt. Vogels reageren niet op geur. Als een kuiken uit een nest is gevallen, kan het dus rustig teruggezet worden. Alleen als het jong expres uit het nest is gewerkt zal dit niet helpen. Dan is er iets mis met het jong en hebben de ouders een reden om hem niet meer te willen.

Het grootste gevaar voor de jonge onhandige vogeltjes zijn katten. Als er een kat in de buurt is en het vogeltje kan echt slecht vliegen, kan het helpen de vogel op een tak vlakbij te zetten. Dan zullen zijn ouders hem nog steeds kunnen vinden en is hij beter beschermd tegen onze roofzuchtige huisdieren. Katten 's nachts binnenhouden is altijd een goed idee, maar in deze tijd van het jaar extra aan te bevelen.
 

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 3 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 6 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 8 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 8 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 9 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 9 uur geleden 21
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 9 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 9 uur geleden 5