Vogelliefhebbers tijdens het Wadden Vogelfestival.
Vogelliefhebbers tijdens het Wadden Vogelfestival. Foto: Facebook Texel Big Day

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Vijftien mille voor kwetsbare huiszwaluw

Natuur

Vogelliefhebbers hebben afgelopen weekend tijdens het Wadden Vogelfestival en de Texel Big Day €15.760,- ingezameld voor de kwetsbare huiszwaluw.

Het aantal huiszwaluwen is volgens Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp in vergelijking met dertig jaar terug fors minder geworden. Met de opbrengsten van de Texel Big Day en het Wadden Vogelfestival wordt het leefgebied van de vogels verbeterd, modderpoelen aangelegd, meer nesten gecreëerd en voorlichting gegeven.

Nationaal Park Duinen van Texel en Vogelinformatiecentrum sluiten met dit goede doel aan bij het Jaar van de Huiszwaluw van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland.

De Texel Big Day vond zaterdag plaats. Vijftien teams zochten 24 uur lang naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten op het eiland. Van tevoren was sponsorgeld verzameld voor de huiszwaluw.

Team 3T (bestaande uit Thomas en Hans Hofmeester, Tjasker Verstrael en Thea Boonstoppel) haalde het meeste geld op voor de huiszwaluw: €3.257,-. 

Team Local Patchers (bestaande uit Vincent Stork, Jeroen de Bruijn, Han Zevenhuizen en Diederik Kok) won door in 24 uur liefst 154 vogelsoorten te zien of te horen. Hiermee zetten de teamleden een nieuw Texels dagrecord.

Samen zagen de teams maar liefst 182 vogels en onderstreepten ze volgens de organisatie van het Wadden Vogelfestival en de Texel Big Race wederom hoe vogelrijk Texel wel niet is.

Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 30 minuten geleden 4
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 45 minuten geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 58 minuten geleden 4
Afbeelding
Hennie Huisman Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 6
Afbeelding
Lintje voor Anneke Dekker Algemeen 1 uur geleden 5
Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 2 uur geleden 20
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 2 uur geleden 61
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 18 uur geleden