Koningsdag in De Koog.
Koningsdag in De Koog. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Programma Koningsdag op Texel

Divers

Texel viert vandaag voor de vijfde keer Koningsdag. De hele dag zijn er volop activiteiten om de verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren. De redactie houdt zich aanbevolen voor foto's: redactie@texelsecourant.nl

Den Burg start traditioneel met een vrijmarkt in het centrum en een markt van stichtingen en goede doelen op de Groeneplaats. 's Middags om 13:00 uur start in de Wezentuin de Koningsparkty. Daar is eten en drinken verkrijgbaar, van 13:30 tot 14:30 uur wordt de Lionsveiling gehouden in het Glazen Paleis en er zijn optredens van de nieuwe Texelse band L-Stars (Marije Schoo, Sil van Dijk en Ron de Vries) en DJ Robbin.

Voor de kinderen staat er een springkussen opgesteld. De Lions bakken tijdens de Koningsparkty hamburgers voor het goede doel. Om 13:30 uur starten in het centrum van Den Burg ook gratis kinderspelletjes voor kinderen van vier tot twaalf jaar oud. Deze duren tot 16:30 uur.

In Oosterend beginnen de activiteiten om 10:30 uur in de muzieknis waar Excelsior muziek maakt. Daarna beginnen de spelletjes voor de jeugd. Kinderen tot en met groep 4 kunnen een strippenkaart halen en allerlei spelletjes doen. Voor de jeugd vanaf groep 5 t/m groep 8 is er een militair parcours door het dorp. Om 13:30 uur begint er een militair parcours voor de volwassenen. Inschrijven kan vanaf 13:00 uur. In de pauze van 12:30 tot 13:30 uur wordt er nog een tompouce eetwedstrijd gehouden. Er is verder de hele dag vlooienmarkt en een speurtocht door Oosterend.

In De Koog trekken de dorpscommissie en de ondernemersvereniging dit jaar samen op met Koningsdag. Om 13:00 uur start bij het dorpshuis de traditionele optocht van versierde fietsen. De optocht eindigt op het Dorpsplein waar diverse activiteiten zijn, waaronder een rad van fortuin. De ondernemers in de hele straat hebben de prijzen samengesteld. Om het feestgedruis te vergemakkelijken zijn er diverse ondernemers die een makkelijk hapje aanbieden aan de straat. Om 16:00 uur treed Gone to the Beach op op het Toekomstplein.

In De Cocksdorp beginnen de activiteiten vrijdag om 10:00 op het waterplein met het versieren van fietsen, steppen en skelters voor de optocht door het dorp. Die begint om 11:00 uur. Om 11:30 uur zijn alle bewoners van De Cocksdorp en Eierland uitgenodigd voor een kopje koffie, wat lekkers en oranjebitter op het waterplein. Om 13:00 uur beginnen de 'spetterende koningsspelen' op het plein aan de Kikkertstraat. Inschrijven is mogelijk vanaf 12.30 uur. Er zijn spelen voor kinderen tot en met groep 5 en spelen voor kinderen vanaf groep 5 en volwassenen.

De Cocksdorp heeft op Koningsdag burgemeester Michiel Uitdehaag te gast. Hij gaf eerder aan tijdens Koningsdag elk jaar in een ander dorp aanwezig te zullen zijn.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 7 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 10 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 11 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 12 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 13 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 13 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 13 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 13 uur geleden 5