Logo texelsecourant.nl
De brug in de veerhaven van Den Helder waar op Goede Vrijdag problemen mee waren.
De brug in de veerhaven van Den Helder waar op Goede Vrijdag problemen mee waren. (Foto: Henk Vos)

"Mankementen aan bruggen veerhavens"

De bruggen van Rijkswaterstaat in de veerhavens van Texel en Den Helder kennen een hoop gebreken en mankementen.

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van mediapartner NH Nieuws en EenVandaag naar het onderhoud van bruggen en viaducten in Noord-Holland. Dat is vanmiddag bekend geworden.

NH Nieuws en EenVandaag beschikken over inspectierapporten van Rijkswaterstaat waaruit blijkt dat er mankementen zijn aan de bruggen. Volgens het onderzoek is er op 't Horntje kans op het falen van de noodsteunbeweging waardoor de brug tijdens het lossen van voertuigen naar beneden kan vallen.

"Ook is er door materiaalafname van houten en stalen onderdelen kans op het bezwijken van de draagconstructie van de bordessen. Als mensen zich daar bevinden, zouden ze er doorheen kunnen zakken met alle gevolgen van dien."

De brug in de veerhaven van Den Helder kan eveneens naar beneden vallen bij het falen van de noodsteunbeweging. "Verder kunnen scheuren in het asfalt tot ongelukken leiden en bovendien kan het uitstellen van verschillende gebreken leiden tot veel hogere onderhoudskosten."  

De aanlegsteigers op Texel en in Den Helder worden in 2022/2023 aangepakt voor groot onderhoud. Recent op Goede Vrijdag lag de boot er twee uur uit, omdat de brug in de Helderse veerhaven toen niet meer omhoog en omlaag wilde.

Volgens het onderzoek van EenVandaag en NH Nieuws is er in geheel Noord-Holland sprake van grootschalig achterstallig onderhoud. Er sprake van honderd locaties waar de problemen accuut zijn. Op twintig plekken (waaronder de veerhavens) kan de slechte staat van onderhoud volgens het onderzoek direct gevaar voor de weggebruiker opleveren.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
37 reacties
Meer berichten