Spelenderwijs leren over gezonde voeding op de beurs in 2016.
Spelenderwijs leren over gezonde voeding op de beurs in 2016. Foto: Hoera het is vandaag

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Gezonde levensstijl is veel meer dan voeding

Algemeen

"Als een kind niet weet wat gezond is, kan het niet bewust kiezen. Vanuit een positieve benadering willen we kinderen bewust maken van een gezonde levensstijl", vertellen Tamara Zijm, Josien Wolf en Marja van Etten van 'Hoera het is vandaag'.

Van 5 tot en met 9 maart wordt voor de tweede keer de Texelse gezondheidsweek voor basisschoolkinderen gehouden. Op basisscholen wordt er dan uitgebreid aandacht besteed aan de gezondheid van kinderen in de breedste zin van het woord. Daarnaast vindt in dezelfde week op donderdag 8 maart de Gezondheidsbeurs plaats voor de groepen vijf tot en met acht.

Er is binnen de stichting Hoera het is vandaag - waar de dames het bestuur van vormen - een werkgroep gevormd bestaande uit professionals werkzaam binnen onderwijs, welzijn, gezondheidszorg en sport. "In de maatschappij komt er steeds meer aandacht voor gezondheid. Het is prachtig om te zien hoe breed 'Hoera het is vandaag!' wordt gedragen door de scholen, bedrijven, fondsen en de gemeente", vertelt Tamara, werkzaam als diëtist. Op de beurs staan 25 stands met interactieve activiteiten die zijn verdeeld over vier pleinen: voeding, beweging, je lichaam en je brein.

"Het moet geen vingerwijzen worden"

"Belangrijk is dat je de educatie op een leuke manier doet. Het moet geen vingerwijzen worden", vertelt Marja. De nadruk komt steeds meer op preventie te liggen. Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn mensen die de gezondheidsweek associëren aan kinderen met overgewicht. Maar dat beeld klopt niet. "Het gaat erom alle kinderen op een leuke manier bewust te maken van een gezonde levensstijl", legt Josien - in het dagelijks leven werkzaam bij Therapie Wolf - uit. "Gezondheid zit in zoveel dingen, gezondheid gaat over het leven. Het gaat erom de veerkracht van kinderen te vergroten. Leer kinderen dat ze mogen zijn wie ze zijn. Zo is er onder meer aandacht voor echtscheiding en welke impact deze kan hebben op een kind. Het is belangrijk het welzijn van kinderen goed onder de aandacht te brengen" vertelt Marja - werkzaam als jeugdverpleegkundige bij de GGD.

The Daily Mile

Een mooi voorbeeld van een gezonde levensstijl is 'The Daily Mile', een extra beweegactiviteit die wordt gegeven onder schooltijd, die tijdens de Gezondheidsweek wordt geïntroduceerd op de Texel basisscholen. Ook is er de laatste tijd veel aandacht voor de invloed van het langdurig naar beeldschermen kijken door kinderen. "Het blijkt dat te weinig buitenlicht en langdurig staren naar beeldschermen ernstige gevolgen heeft op de ogen, de houding en het slaapritme. In de week kunnen er houdingslessen worden gevolgd op de scholen en ook op de beurs zal er aandacht zijn voor houding, zicht en slapen" vertelt Josien. Naast beweging speelt voeding een belangrijke rol. "Vanuit mijn werk als diëtist heb ik natuurlijk veel kennis over voedingspatronen. Op de beurs wordt onder meer aandacht besteed aan water drinken, groenten eten en de combinatie tussen voeding en de motor van je lichaam. Ook laat ik kinderen bijvoorbeeld zien hoeveel suiker er in producten zit. Wist je dat in een flesje chocomel wel twintig suikerklontjes zitten? Als ik op straat loop, kom ik soms ouders met hun kinderen tegen. Dan komen ze er aangerend met vragen 'hoeveel suiker zit hier dan in?' Ze zijn dan heel nieuwsgierig", vertelt Tamara. Bij de gezondheidsbeurs geen flyerende bedrijven met statische stands, maar actieve, leuke, educatieve bezigheden voor kinderen.

Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 1 uur geleden 24
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 1 uur geleden 11
Afbeelding
Hennie Huisman Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 2 uur geleden 19
Afbeelding
Lintje voor Anneke Dekker Algemeen 2 uur geleden 6
Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 3 uur geleden 27
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 3 uur geleden 76
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 19 uur geleden