De hulpgoederen zijn aangekomen in het Roemeense Pucioasa.
De hulpgoederen zijn aangekomen in het Roemeense Pucioasa. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Hulptransport Texel aangekomen in Roemenië

Algemeen

Een nieuw hulptransport van de Stichting Hulp Oost-Europa is afgelopen dinsdag aangekomen in de Roemeense plaats Pucioasa.

Aan boord van de vrachtwagen zijn een hoop hulpgoederen die de afgelopen tijd op Texel zijn ingezameld. Dan gaat het onder meer om hygiënisch materiaal, voedselpakketten, warme dekens, dekbedden en slaapzakken.

Via contactpersonen van Hulp Oost-Europa Texel in Roemenië worden de goederen verder verspreid onder mensen die het nodig hebben. Ria van der Vis van de stichting: “Vanuit Pucioasa wordt veel hulp geboden aan de arme bewoners in de bergdorpen, dit is een heel arm gebied.”

Om in onderhoud te kunnen voorzien, kregen vrouwen en meisjes in de bergdorpen bij Pucioasa recent via een contactpersoon van Hulp Oost-Europa Texel een naaicursus aangeboden. “Als ze de beginselen onder de knie hebben, krijgen ze een diploma en mogen ze een naaimachine mee naar huis nemen.” De stichting steunt de vrouwen en meisjes door vanaf Texel lappen stof te sturen waar ze vervolgens in de bergdorpen kleding van kunnen maken.

Volgens de stichting worden gereedschappen eveneens zeer op prijs gesteld in de omgeving van Pucioasa. “Alle soorten gereedschap zijn belangrijk om te sturen. Zo wordt er heel veel werk verzet om deze mensen, die werkelijk niets hebben, te helpen.”

Een deel van de Texelse hulpgoederen werd in Pucioasa overgeladen in een kleinere auto met bestemming Boekarest. “Vanaf Texel steunen we daar een project met daklozen en de allerarmsten, die geen huis hebben om in te wonen. Hier is de nood voor voedsel het allerbelangrijkst.”

Het bovenstaande artikel heeft u gratis kunnen lezen. Dagelijks zijn onze acht redacteuren aan het werk om het nieuws en de achtergronden op Texel te verslaan. Wilt u alle artikelen kunnen lezen en de lokale journalistiek steunen, neem dan een abonnement. Dit kan al vanaf € 7,10 per maand. Klik hier om ook abonnee te worden. Bent u al abonnee, dan kunt u, voor slechts €1,50 per maand extra, de krant óók online lezen inclusief toegang tot alle EXTRA artikelen op onze website. Mail hiervoor naar abonnementen@texelsecourant.nl

De Texelse Roparunners zijn aangekomen in Rotterdam.
Roparunners gefinisht in Rotterdam Algemeen 20 uur geleden 37
Afbeelding
De Omgevingswet in de praktijk Algemeen 20 uur geleden
Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Deense militair overleden na parachutesprong Algemeen 19 mei, 17:00 14
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen 19 mei, 13:30 5
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 19 mei, 08:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53