Burgemeester Mark Pol ontvangt het eerste exemplaar van Texel magazine-hoofdredacteur Gerard Timmerman,
Burgemeester Mark Pol ontvangt het eerste exemplaar van Texel magazine-hoofdredacteur Gerard Timmerman,

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Texel Magazine vol eilandgevoel vandaag bij abonnees op de mat

Algemeen

“Overal zijn bijzondere verhalen te vertellen, maar ik heb het gevoel dat het er op Texel veel meer zijn dan gemiddeld. Het eiland als natuurlijke bron van verhalen.”

Opgetekend uit de mond van Texelaar en documentairemaker Arnold van Bruggen. In een interview in Texel Magazine vertelt hij onder meer over ‘De Jurk en Het Scheepswrak’, over schatten die zijn opgedoken uit het Palmhoutwrak.

Hoe hij als documentairemaker geen partij kiest, maar alle betrokkenen hun kant van het verhaal laat vertellen. Zoals die keer dat hij in 2004 een reis met hulpgoederen naar voormalig Joegoslavië filmde en voor een dilemma stond: wie steun je? Thema in beide documentaires was: Praat met elkaar, in plaats van in de loopgraven van je eigen gelijk te blijven zitten.

Op Texelse fiets naar Pinkpop

Texel is geliefd als fietseiland. Minder bekend is dat mensen zelfs op Texelse huurfiets naar Pinkpop rijden. Niet vanaf Texel, fietsverhuurder Martijn van der Linde vertelt in Texel Magazine hoe het Texelse familiebedrijf bezoekers van Pinkpop en andere evenementen van een huurfiets voorziet.

Al fietsend is het verleidelijk een tussenstop te maken voor een verfrissing. De redactie biedt de helpende hand, ging op verkenning en maakte een fraaie reportage over Texelse terrassen met een mooi uitzicht.

Texel is ook een eiland om ‘op verhaal’ te komen. Weg uit de drukte en de dagelijkse sleur, lekker op vakantie. Je kunt zelfs ‘verslaafd’ raken aan Texel. Vier trouwe Texelgangers vertellen hoe ze hier elk jaar terugkeren, al decennia lang.

Dikke Skilder is, Vuurbaak en Slufterbok behoren tot de favoriete Texelse bieren van Sil van Dijk. De biersommelier laat zijn licht schijnen over het bier van vijf Texelse brouwerrijen. Het bracht de interviewer wel een beetje in verwarring: Is Texel nu vogeleiland, schapeneiland of biereiland?

Texels heeft veel om trots op te zijn. TESO en ook de Texelse Courant. “Wat is het geheim?”, vroeg de redactie aan oud-hoofdredacteuren Harry de Graaf en Gerard Timmerman en de huidige hoofdredacteur Job Schepers. “Meer nog dan bij andere kranten sta je onder permante controle van je lezers. En die dat laten blijken ook’, vertelt Harry. 

Van schaap tot dekbed

Bijzonder ook de reportage ‘Van schaap tot dekbed’. Sjirk Brans vertelt over het scheren, Sjef Beers over de handel in wol en Martijn de Veij, eigenaar van Texeler, over alle facetten van de productie van Texelse dekbedden en aanverwante producten. De liefde voor wol zit ook diep bij Willem Jan en Frida Kraanen van Texelana. “Zoals de wol het schaap beschermt, doet het dat ook in kleding.”

In het magazine ook aandacht voor de inwendige mens. Gerenommeerde koks delen recepten voor heerlijke gerechten, restauranthouders bieden een kijkje in hun keukens en patissier Pascal Klappe neemt de lezer mee in het bereiden van overheerlijke pralines, bonbons en andere delicatesssen van chocola. 

Het is slechts een greep uit de inhoud van Texel Magazine, vol wetenswaardigheden over het eiland. Sport, cultuur, natuur, strand, uitgaan, evenementen, uitjes voor kinderen, interviews en andere pareltjes. 

Frisse uitstraling

Texel Magazine 2024 is door de vormgevers voorzien van een vernieuwde en frisse uitstraling. Uitgevoerd door een professioneel team redacteuren, media-adviseurs en projectmanagement van LenR. En geïllustreerd met fraaie foto’s, merendeels gemaakt door Stefan Krofft.

Bij de presentatie overhandigde hoofdredacteur Gerard Timmerman het eerste exemplaar aan burgemeester Mark Pol (foto onder). Dat gebeurde in Hotel Kogerstaete. Eigenaresse Desiré Boks ontving van uitgever Duncan Whyte het eerste exemplaar van een speciaal gemaakt eigen versie van Texel Magazine voor de gasten van Kogerstaete. 

Op de mat

Abonnees van de krant krijgen vandaag Texel Magazine 2024 in de bus. Boordevol met Texelse verhalen, interviews en informatie over het eiland. Met een vernieuwde en frisse uitstraling. Postabonnees en digitale abonnees kunnen een exemplaar afhalen in het Polderhuis.Texel Magazine is voor €8,95 te koop bij de boekhandels.

Ed Franken uit Haarlem komt al sinds 1961 naar het eiland. In 'Verknocht' aan Texel vertelt hij over zijn eilandgevoel  en kamer 327 in Hotel Opduin.
Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 5 uur geleden 1
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 9 uur geleden 2
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen gisteren
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 28 apr, 14:13
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 28 apr, 12:00
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen 28 apr, 10:30
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 28 apr, 08:00 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 27 apr, 16:00 6