Afbeelding
Foto: ECOMARE

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Ecomare redt pullen van doodgereden eend

Algemeen

Een aanrijding op de pontweg kostte een moedereend afgelopen vrijdag het leven. Caroline Blom, haar dochter Anne-Ziza en diens vriendinnen Amy Ruis en Fu-Xin Jaspers zagen het ongeluk gebeuren. Zij wisten te voorkomen dat ook de tien pullen van de eend onder de wielen belandden. Inmiddels zijn ze alle tien veilig in de opvang van Ecomare, maar dat had wel wat voeten in aarde!

Caroline belde Ecomare en hield samen met de drie meiden ondertussen de pullen in de sloot. Zo voorkwamen ze dat de kleintjes naar hun moeder liepen en ook overreden zouden worden. Gewapend met een schepnet wisten de dierverzorgers van Ecomare acht pullen terug te vinden en te vangen. Twee waren onvindbaar, vermoedelijk doordat ze zich verscholen tussen de waterplanten. De acht zijn meegenomen naar de Vogelopvang.

De twee gemiste eendjes drukten zwaar op het gemoed van de redders. Vandaar dat Caroline zaterdag terugging om ze te zoeken. Heel bijzonder: zij heeft ze gevonden! Jonge eendjes worden door meeuwen, reigers en ratten als lekker hapje gezien, dus deze twee hebben enorm geluk gehad. Ook zij zijn door de dierverzorgers gevangen en meegenomen naar de Vogelopvang.

De eendjes worden in de Vogelopvang van Ecomare verzorgd. Ze hebben tijdelijk gezelschap van een jonge gans. Eenden en ganzen groeien in groepjes op en dit gansje was alleen in de opvang beland. Hij wordt binnenkort naar een ander opvangcentrum gebracht waar meer gansjes zijn, zodat hij met soortgenoten kan opgroeien.

Speciaal voor jonge watervogels heeft Ecomare ‘microfloating’: kleine korreltjes die op het water drijven en alle voedingsstoffen bevatten die de jonge eendjes en gansjes nodig hebben. Ter aanvulling geven de dierverzorgers groenvoer zoals kroos en wat dierlijk eiwit in de vorm van vlokreeftjes.

Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 5 uur geleden 1
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 9 uur geleden 2
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen gisteren
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 28 apr, 14:13
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 28 apr, 12:00
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen 28 apr, 10:30
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 28 apr, 08:00 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 27 apr, 16:00 6