Afbeelding
Foto: Sibbie Haak

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Nettenslachtoffer Nouk weer naar zee

Algemeen

Grijze zeehond Nouk, die op 9 februari met een visnet om zijn nek op het strand werd gevonden, is terug naar zee! Zijn wonden zijn in de opvang van Ecomare grotendeels genezen. Omdat hij al bewezen heeft dat hij zichzelf kan redden en alleen de pech had om een visnet tegen te komen, lieten de dierverzorgers hem vandaag vol vertrouwen gaan.

Nouk werd gevonden met een diep ingesneden nylon visdraad om zijn nek en een zwaar stuk grofmazig net dat daar weer aan vastzat. Dit laatste zat onder het zand, waardoor het geheel vele kilo’s woog. Het maakte dat Nouk zijn wond verder openscheurde als hij zich bewoog. Hij moet erg hebben geleden! In de opvang kreeg hij dan ook, naast antibiotica, de eerste dagen pijnstillers. 

Nouk is een jonge grijze zeehond. Bij binnenkomst in de zeehondenopvang van Ecomare woog hij 24,7 kilo. Een goed gewicht voor een zeehond van een paar maanden oud. Hij at ook meteen zelf. Doordat hij alleen moest herstellen van zijn verwondingen, hoefde hij niet lang in de opvang te blijven. Een zieke zeehond of huiler blijft gemiddeld 2 tot 3 maanden, dat was in het geval van Nouk niet nodig.

De wonden van Nouk zijn herstellende, maar nog niet helemaal dicht. Ze zullen in zee verder genezen. Er zijn vaker zeehonden met ingesneden visnetten in de opvang van Ecomare beland. De ervaring is, dat er altijd een litteken zichtbaar blijft. Ook bij Nouk zal het net een blijvende herinnering achterlaten.

Helaas worden er geregeld zeehonden gezien, die verstrikt zitten in een stuk net of touw. Als dit op Texel gebeurt, valt het binnen het opvanggebied van Ecomare. Elders in Nederland zijn andere zeehondencentra verantwoordelijk. Meldingen van buiten Texel worden bij Ecomare doorverbonden met het centrum dat op die plek zijn opvanggebied heeft. Zo zorgen de zeehondencentra er gezamenlijk voor dat elke zeehond in nood geholpen wordt.

Afbeelding
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 55 minuten geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 2 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 5 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 21 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10