Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Verstrikte zeehond bevrijd

Algemeen

Een aangrijpend gezicht: een jonge grijze zeehond, verstrikt in een nylon visnet die een wond had veroorzaakt in zijn nek. Met een groot stuk grofmazig net dat weer aan het nylon vastzat. Het laatstgenoemde stuk net lag als een anker onder het zand toen dierverzorger Jasmijn Hulleman van Ecomare bij het dier aankwam. De zeehond kon zich niet bewegen; dan trok het gewicht van het grote net het nylon nog extra de wond in. Wat moet hij een pijn hebben gehad! Jasmijn sneed het zware net ter plekke van het nylon net. In de opvang is de rest verwijderd.

De zeehond werd afgelopen vrijdag gevonden op het strand van Texel. Zo’n nylon draad is dun, maar heel sterk. Eenmaal erin verstrikt raakt een dier het niet vanzelf kwijt. Helaas komen er met enige regelmaat verstrikte dieren in de opvang van Ecomare. Vaak met diep ingesneden draad of touw rond poten of nek. Ook bij deze zeehond had de draad een flinke wond veroorzaakt. De dierenarts heeft hem er samen met Jasmijn van bevrijd. Vanwege de ernst van de verwonding heeft de zeehond, die Nouk is genoemd, de eerste dagen pijnstillers en antibiotica gekregen. De dierverzorgers zijn hoopvol dat hij zal herstellen.

Losse stukken visnet en staand want vormen een groot probleem op zee. Op de zandplaten in de Waddenzee worden geregeld verstrikte zeehonden gezien. Als een verstrikte zeehond op de Razende Bol ligt, proberen de dierverzorgers van Ecomare hem te helpen. Met hulp van de KNRM zijn er al meerdere zeehonden bevrijd.

Ook aan de oorzaak-kant doen mensen hun best. Stichting Duik de Noordzee Schoon verwijdert de zogenaamde spooknetten, om te voorkomen dat dieren erin verstrikt raken. Vele vrijwilligers en strandwandelaars halen netresten en ander afval van het strand. Op Texel staan hiervoor verspreid langs het strand verzamelbakken en bij de strandslagen grote afvalcontainers. Dus als je wat ziet liggen, gooi het dan in zo’n bak!

Afbeelding
Henk Cornelissen.
Texel deze Week 29 februari 2024 Algemeen 3 uur geleden
Het gemeentehuis aan de Emmalaan in Den Burg.
Inloop gemeentehuis voor vragen over WOZ Algemeen 8 uur geleden
Zonsopkomst boven het wad bij De Cocksdorp.
Opwarming Waddenzee op NPO 2 bij Focus Algemeen 11 uur geleden
Natuurcoach Erika Waaijer in de duinen.
Mooi, Gezond & in Balans Wandelcoach Erika: De natuur als spiegel Advertorials 15 uur geleden 1
Pieter en Natalja in de zaak aan de Brink in De Koog.
Fietsverhuur De Koog breidt breed assortiment uit Algemeen 28 feb, 16:00 13
V.l.n.r.: Ruben, John, Sander, Betsie en José.
Zaterdag 2 maar in de TXL Sporthal Fietsbeurs voor jong en oud: veiligheid voorop Advertorials 28 feb, 07:28 3
Afbeelding
Boekjes en Brabbels in de bibliotheek Algemeen 27 feb, 18:55
Yvonne Zomerdijk: In Bloei (2024) in Galerie Posthuys
Niet alleen de natuur op Texel ontwaakt, ook de kunstenaars van Galerie Posthuys presenteren zich in volle kleurkracht. In Bloei Cultuur 27 feb, 17:31 1