Suzanne Roeper van 'Liefde voor Wijn' deelt haar passie graag met anderen.
Suzanne Roeper van 'Liefde voor Wijn' deelt haar passie graag met anderen. Foto: Stefan Krofft

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Liefde voor Wijn

Algemeen

“Wijn is leuk, wijn is lekker, wijn is gezellig, maar bovenal is wijn een beleving.” Suzanne Roeper drinkt graag een goed glas wijn en deelt haar ‘Liefde voor wijn’ graag met anderen. Ze verzorgt bij mensen thuis of op locatie leuke en leerzame proeverijen, geeft adviezen over wijn, verzorgt cursussen en stelt geschenkpakketten samen.

“Over wijn wordt nog wel eens gewichtig en hoogdravend gedaan. Dat is niks voor mij. Niet moeilijk doen, doe maar gewoon. Ik wil anderen er van laten genieten. Je hoeft er echt geen verstand van te hebben om een lekker glaasje wijn te drinken.”

Vanuit haar passie voor wijn heeft Suzanne cursussen en opleidingen over wijn gevolgd. “Zo leerde ik er meer over, zoals over het proces er achter, de ambachtelijkheid, druiven, herkomst, kwaliteit en andere zaken.” Onlangs is ze gestart met haar bedrijf ‘Liefde voor wijn’, om ook anderen van wijn te laten genieten.

Suzanne organiseert wijnproeverijen voor groepen van 6 tot 35 personen. Voor een feestje, een kerstborrel of wat anders. “Kleine gezelschappen doe ik vaak bij mensen thuis, heel intiem, sfeervol en gezellig. En voor wat grotere groepen doorgaans op locatie, zoals een tijdje geleden bij Nieuw Leven en bij Plassendaal. Mooie plekken, ontzettend leuk. Iedereen heeft dan een goeie zin, het is gezellig en gemoedelijk. Niet hoogdravend. Het gaat mij er om dat mensen het naar hun zin hebben, dat het gezellig is en dat ze iets anders proeven dan dat ze gewend zijn. Genieten en er nog wat over leren ook. En vooral dat het een mooie beleving is.”

“Bij zulke proeverijen kies ik vooraf een stuk of zes wijnen. Dat stem ik dan eerst af met degene die het organiseert. Zoals uit welk land of een bepaald thema. Wit of rood? Vaak zegt men: ‘Zoek jij maar iets lekkers uit.’ Ik probeer de groep vooraf te ‘lezen’ en in te schatten. Waar de voorkeuren en interesses liggen. Die verschillen per groep.”

“Bij de keuze van wijnen ga ik het liefst buiten de gebaande paden. Ik probeer hen bijvoorbeeld te verrassen met druivenrassen waar ze nog nooit van hebben gehoord. Er zijn er duizenden. Bij het proeven gaat het er om te ontdekken wat bij je past. Ontzettend leuk om zoiets te doen.”

De wereld van wijn is in beweging. Suzanne: “Mensen zijn bereid wat meer voor een wijntje te betalen, maar dan willen ze er wel echt van genieten. In combinatie met eten kun je er mooie dingen mee doen. Gerechten en wijn kunnen elkaar enorm versterken. Biologische wijnen zijn steeds meer in trek. Wijnboeren spelen daar op in een gaan duurzamer en innovatiever te werk zodat ze niet of minder hoeven te spuiten.”

Klopt het dat wijn met de jaren lekkerder wordt? “Dat verschilt per soort. Niet elke wijn is om te bewaren. Er zijn er genoeg die je binnen een jaar na aankoop het beste kunt opdrinken. Andere kun je beter vijf jaar laten liggen.” Suzanne kan er veel over vertellen, zoals over de invloed van de hoogte van de wijngaard op de kwaliteit, zuurgraad, etc. “Maar ik maak er niet meer van dat het is, ik blijf wel gewoon een boerendochter.”

Suzanne helpt mensen graag bij het uitkiezen van wijn. “Dan krijg ik bijvoorbeeld de vraag: ‘Suuz, kun je wat voor mij bedenken? Ik hou van wit en niet van dit en dat. En dit wil ik ervoor betalen.’ Ik stel nog wat vragen en kies dan een wijn. Doorgaans heb ik het wel bij het goede eind.”

Meer informatie op liefdevoorwijn.com.

Wijnproeverij

Op zaterdag 24 februari houdt Suzanne samen met Martin Zeeman een wijnproeverij bij Smakelijk en Meer. “Ik neem de wijn mee, Martin zorgt voor bijpassende hapjes.”

De wijnproeverij begint om 19:00 uur, kosten €30,- per persoon. Opgeven bij Smakelijk en Meer, tel. (0222) 312210, 06-12808495 of e-mailadres info@smakelijkenmeer.nl..

Het bovenstaande artikel heeft u gratis kunnen lezen. Dagelijks zijn onze acht redacteuren aan het werk om het nieuws en de achtergronden op Texel te verslaan. Wilt u alle artikelen kunnen lezen en hiermee de lokale journalistiek steunen, neem dan een abonnement. Dit kan al vanaf € 7,10 per maand. Klik hier om ook abonnee te worden.

Henk Cornelissen.
Texel deze Week 29 februari 2024 Algemeen 2 uur geleden
Het gemeentehuis aan de Emmalaan in Den Burg.
Inloop gemeentehuis voor vragen over WOZ Algemeen 7 uur geleden
Zonsopkomst boven het wad bij De Cocksdorp.
Opwarming Waddenzee op NPO 2 bij Focus Algemeen 10 uur geleden
Natuurcoach Erika Waaijer in de duinen.
Mooi, Gezond & in Balans Wandelcoach Erika: De natuur als spiegel Advertorials 14 uur geleden 1
Pieter en Natalja in de zaak aan de Brink in De Koog.
Fietsverhuur De Koog breidt breed assortiment uit Algemeen 28 feb, 16:00 13
V.l.n.r.: Ruben, John, Sander, Betsie en José.
Zaterdag 2 maar in de TXL Sporthal Fietsbeurs voor jong en oud: veiligheid voorop Advertorials 28 feb, 07:28 3
Afbeelding
Boekjes en Brabbels in de bibliotheek Algemeen 27 feb, 18:55
Yvonne Zomerdijk: In Bloei (2024) in Galerie Posthuys
Niet alleen de natuur op Texel ontwaakt, ook de kunstenaars van Galerie Posthuys presenteren zich in volle kleurkracht. In Bloei Cultuur 27 feb, 17:31 1