Uitsnede uit de kaart met slaapplaatsen. Daarop ook veel recreatieve opstallen.
Uitsnede uit de kaart met slaapplaatsen. Daarop ook veel recreatieve opstallen. Foto: Gemeente Texel

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Stichting Kernwaarden roept opnieuw op tot beddentelling

Algemeen

Stichting Kenwaarden Texel roept opnieuw op tot een beddentelling. De groepering stelt op basis van eigen onderzoek dat er “veel te veel slaapplaatsen voor toeristen aangeboden”. Dat meldt mediapartner NH Nieuws.

Sinds juli werkt de gemeente met het online slaapplaatsenregistratiesysteem. Dit bevat een topografische kaart van Texel met daarop het aantal toeristische slaapplaatsen (per adres) volgens de normtelling van de gemeente. De kaart bevat ook de locaties op Texel waarvoor een registratienummer is aangevraagd.  

“Officieel mogen er per jaar 45.000 bedden aangeboden worden. De gemeente zegt dat het maximum nog niet is bereikt. Toch telt de stichting ‘al een overschrijding van minstens 1.700 slaapplaatsen”, schrijft NH Nieuws.

De stichting heeft gekeken bij ‘een betrekkelijk willekeurig aantal van’ 84 adressen, waar volgens de documenten 600 slaapplaatsen zouden mogen zijn. “Maar deze worden in de markt gezet met 970 plekken. Dat is een overschrijding van 50 procent. SKT is van opvatting dat de gemeentelijke manier van tellen - alleen de in het bestemmingsplan toebedeelde bedden en de bedden die per vergunning zijn geregeld - daarom niet volstaat.” 

Het is niet voor het eerst dat Stichting Kernwaarden oproept tot een exacte beddentelling. Een dergelijke telling haalde tot nu toe nooit meerderheid binnen de politiek, ook vanwege het groot aantal haken en ogen aan deze manier van tellen.

Het bovenstaande artikel heeft u gratis kunnen lezen. Dagelijks zijn onze acht redacteuren aan het werk om het nieuws en de achtergronden op Texel te verslaan. Wilt u alle artikelen kunnen lezen en hiermee de lokale journalistiek steunen, neem dan een abonnement. Dit kan al vanaf € 7,10 per maand. Klik hier om ook abonnee te worden.

Afbeelding
Verdwaald op Het Grote Vlak? Algemeen 3 uur geleden 4
Het terrein bij paal 12.
Waterplas bij paal 12 Algemeen 5 uur geleden 3
Afbeelding
Documentaire oud-Texelse op tv Algemeen 8 uur geleden 5
Denise Betsema.
Denise sluit seizoen af met zevende plaats Sport 11 uur geleden 5
Schapen van De Waddel op weg.
De Lezersfoto - Schapen Algemeen 25 feb, 08:00 2
Afbeelding
Van de Badweg naar....? Algemeen 24 feb, 12:30 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #41 Hoyte van Hoytema Algemeen 24 feb, 10:30
Afbeelding
Kom beleid maken in Texels jasje! Algemeen 24 feb, 10:00