Beheerder van de Beatrixhuizen Jolanda van Tunen en Miranda Schraag.
Beheerder van de Beatrixhuizen Jolanda van Tunen en Miranda Schraag. Foto: Archief Texelse Courant

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Fondsverwerving vernieuwing Beatrixhuizen ligt op koers

Algemeen

De Stichting Tesselhuus ligt op koers om geld in te zamelen voor het vernieuwen, verduurzamen en toekomstbestendig maken van de Beatrixhuizen in Den Burg.

Het Tesselhuus startte vorig jaar op diverse fronten (online en offline) een campagne om een bedrag van twee ton voor de aangepaste vakantiehuizen in Den Burg te verwerven. De Beatrixhuizen zijn er voor mensen in een rolstoel om vakantie op Texel te kunnen houden. De stichting is sinds vorige week – na een forse donatie van de Rabobank – over de helft van het streefbedrag.

Rabobank Kop van Noord-Holland doneerde vorige week €50.000,- uit het coöperatief dividend van de bank. Daarmee steeg het opgehaalde bedrag naar €130.000,-. De stichting Tesselhuus kreeg de afgelopen weken ook royale toezeggingen van het Toeristisch Investeringsfonds (eveneens €50.000,-), Samen één Texel (€10.000,-), Charitas Texel (€10.000,-) en €8571,33 van Texel Steunt van Radio Texel voor het opknappen van de Beatrixhuizen. Een fundraiscampagne die vorig jaar op internet (Whydonate) van start ging, leverde tot nu toe bijna €2000,- op.

Volgens het Tesselhuus wordt de komende weken extra gas gegeven om het streefbedrag te bereiken. “We zijn ontzettend blij met alle steun die we tot nu hebben gehad en we hopen de komende weken nog dichterbij ons doel te komen.” Over een deel van de giften kan de BTW verrekend worden, waardoor naar verwachting in totaal nog circa vijftig mille nodig is. Als vervolg op de samenwerking rondom de financiering van de aankoop van de huizen heeft MB Adviesgroep aangeboden om de kar te trekken voor de fondsverwerving voor het verduurzamingsproject. Zowel offline als online trekken MB Adviesgroep en het Tesselhuus samen op.

Bedoeling is dat er vervolgens een nieuwe inventaris wordt aangeschaft en dat er maatregelen worden genomen om de twee aangepaste vakantiehuizen de Molenstraat in Den Burg te verduurzamen. De huizen dateren uit 1996 en werden vorig jaar overgenomen door het Tesselhuus nadat het Prinses Beatrix Spierfonds had aangegeven de twee huizen van de hand te doen. Stichting Tesselhuus besloot – na uitgebreid onderzoek – de huizen te kopen, zodat ze behouden zouden blijven als vakantiehuizen. De twee huizen beschikken onder meer over hooglaagbedden, aangepast sanitair, tilliften en extra veel ruimte zodat mensen in een rolstoel de ruimte hebben om te bewegen.

De stichting heeft nu in totaal drie vakantiehuizen: het Tesselhuus in De Koog waar al sinds de jaren tachtig kosteloos vakanties worden aangeboden aan mensen in een rolstoel (veelal spierziekten) die zelf anders niet meer op vakantie zouden kunnen gaan en de twee Beatrixhuizen in Den Burg die veelal verhuurd worden aan families met gezinsleden die op een rolstoel zijn aangewezen.

Het bovenstaande artikel heeft u gratis kunnen lezen. Dagelijks zijn onze acht redacteuren aan het werk om het nieuws en de achtergronden op Texel te verslaan. Wilt u alle artikelen kunnen lezen en hiermee de lokale journalistiek steunen, neem dan een abonnement. Dit kan al voor € 7,10 per maand. Klik hier om ook abonnee te worden.

Ericka Voortman en Ruud Bakker nemen de cultuurprijs in ontvangst.
Boetje van Klemat wint Texelse Cultuurprijs Algemeen 29 minuten geleden
Bij de infostand van BUTE.
Drie TESO-aandelen op nieuwe Lionsveiling bij evenement BUTE Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Planmaker draagt zorg voor eigen plan Algemeen 5 uur geleden
Optreden tijdens BuitenGewoon Texel.
Cultuur aan bod bij derde BuitenGewoon Algemeen 7 uur geleden
Michelle de Vries presenteert de podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 8 mei 2024 Algemeen 23 uur geleden
De film 'Mama' is op Texel gemaakt en er doen ook jonge Texelaars aan mee.
Moederdagpremiére film Mama Algemeen 8 mei, 13:30
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Medewerker Gemeentewinkel 8 mei, 11:49
Afbeelding
Nieuwenhuis beste biljarter bij DVO Sport 7 mei, 13:30 1