Burgemeester Mark Pol spreek zijn nieuwjaarstoespraak uit tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis in Den Burg.
Burgemeester Mark Pol spreek zijn nieuwjaarstoespraak uit tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Texel staat er goed voor”

Algemeen

Texel staat er goed voor. Dat concludeerde burgemeester Mark Pol vrijdagmiddag tijdens zijn eerste nieuwjaarstoespraak als burgemeester van Texel.

Pol hield zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente die in het gemeentehuis in Den Burg werd gehouden. Hij stond onder meer stil bij samenwerking, woningbouw, gezondheid, het Inwonersberaad en de kracht van Texel om de samenleving te laten functioneren.

Onderstaand in zijn geheel de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester.

Wat fijn om te zien dat u allemaal naar het gemeentehuis gekomen bent om samen te proosten op het nieuwe jaar. Laat ik beginnen met een persoonlijke noot- ik vind het mooi dat ik vanmiddag als burgemeester jullie het allerbeste voor 2024 mag wensen. Een nieuw jaar vol met mooie plannen en kansen. Ik heb er zin in.

Wat is het fijn om te kunnen starten met de constatering dat Texel er goed voor staat. Natuurlijk kennen we onze uitdagingen, daar kom ik zo nog op terug, maar in algemene zin gaat het goed met ons eiland. Ik noem een aantal zaken waar het afgelopen jaar hard aan is gewerkt en waar we komend jaar mee door gaan.

Woningbouw is bijvoorbeeld een van onze grootste opgaven. De urgentie voor het realiseren van meer betaalbare woningen op het eiland is hoog. Met name bij starters, beginnende gezinnen, senioren en onze eigen jeugd. Daarom is afgelopen jaar verder ingezet op versnelling van de woningbouw. En met succes. In alle dorpen worden de komende jaren, samen met Woontij, honderden nieuwe betaalbare huur- en koopwoningen gerealiseerd. Woningen voor mensen die maatschappelijk en/of economisch verbonden zijn aan Texel. Het grootste gedeelte wordt sociale huurwoningen of huur- en koopwoningen, net in de prijsklasse daarboven. In 2024 gaan we dit al merken.

Het afgelopen jaar is er ook flink ingezet op de gezondheid van Texelaars. Een coalitie van inwoners, zorg- en welzijnsaanbieders, de gemeente en andere partijen hebben de handen ineengeslagen om samen te werken aan de zorg voor jong en oud. Dat is nodig, want Texel vergrijst. Bovendien past het mooi bij het uitgangspunt- ‘iedereen doet mee’, zoals we dat graag hanteren.

In 2023 werd ook het besluit over de bouw van het Thijssehuis definitief genomen. In dit cultuurcentrum is straks plaats voor Artex, de bibliotheek, jeugd- en jongerenwerk Young4Ever en Radio Texel. Naast een dorpshuisfunctie, komt er een theaterruimte en expositieruimte. Op deze manier creëren we een prachtige nieuwe ontmoetingsplek, hier in Den Burg. We weten dat niet al onze inwoners de komst van het Thijssehuis steunen, dus dat geeft ons nog meer verantwoordelijkheid om er een succes van te maken.

De gemeenteraad heeft in haar laatste reguliere vergadering in december ingestemd met het instellen van het inwonersberaad. Op deze manier worden inwoners nog nadrukkelijker betrokken bij de besluitvorming. De raad heeft aangegeven het inwonersberaad zeer serieus te nemen en dit is dan ook een mooie manier om als inwoner mee te denken en invloed uit te oefenen. Ik hoop dat velen van u gaan deelnemen aan deze mooie nieuwe vorm van samen besluiten nemen.

Met het inwonersberaad hebben we een extra instrument om het toenemende wantrouwen in de samenleving tegen te gaan en de inwoners een stem te geven. In mijn installatiespeech heb ik hier ook over gesproken: de zorg dat het vertrouwen in Nederland in de instituties lijkt af te nemen. Ik vind dat de gemeente, als meest nabije overheid, hier een belangrijke rol in moet spelen. Allereerst door zelf op basis van vertrouwen te handelen en zo het goede voorbeeld te geven.

Maar eerlijk is eerlijk, als ik kijk naar hoe de Texelse samenleving functioneert, heb ik niet zoveel zorgen. In de voorbeelden die ik zojuist genoemd heb, komt veel vanuit de koker van de gemeente. Maar nog veel meer initiatieven en ontwikkelingen komen uit de Texelse samenleving zelf. Van onze oude tradities zoals Ouwe Sunderklaas tot nieuwe initiatieven zoals de Santa Run om geld op te halen voor het goede doel. Het zijn voorbeelden van zeer betrokken inwoners en een sterke verenigingskracht die Texel drijvende houdt.

Het 125-jarig bestaan van de VVV leidde tot een aantal prachtige evenementen. Radio Texel haalde in de dagen tussen kerst en oud en nieuw €25.000 op voor het goede doel. Die kracht zag ik ook terug in het initiatief Heads Up, waarin 2 vrouwen met een chronische aandoening besloten om bijeenkomsten te organiseren voor andere jonge mensen die hetzelfde is overkomen.

Maar ook alle dorpscommissies die, ieder op hun eigen manier, evenementen organiseren in de verschillende dorpshuizen en opkomen voor de belangen van hun dorp. Juist zij leveren een belangrijke bijdrage aan de sterke binding tussen Texelaars. Ik ga gauw bij de commissies langs om kennis te maken.

En dan heb ik het nog niet gehad over de gastvrijheid die Texel zo eigen is. Niet voor niets komen er bijna een miljoen toeristen per jaar naar ons toe. En ik voeg daaraantoe dat ik uit eigen ervaring als nieuwkomer op Texel, deze gastvrijheid ook heb mogen ervaren. Dit moeten we koesteren. Als je het zo allemaal achter elkaar hoort- zou je denken dat we in 2024 bijna niets meer te doen hebben. Dat is niet het geval.

Er gebeurt dus al veel, wat komend jaar ook aandacht zal blijven vragen. Ook de niet genoemde onderwerpen zoals mobiliteit en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s waar we aan werken. Dit doen we niet alleen. Samen met u, de inwoners van Texel en andere belangrijke partijen is een goede samenwerking van belang. Ook met de andere Waddeneilanden gaan we hard aan de slag om de Regio Deal uit te voeren. Maar ook uitdagingen rondom het vinden van personeel in veel sectoren op het eiland zullen de nodige aandacht vragen.

En we kijken natuurlijk met belangstelling uit naar de maatregelen die een nieuw kabinet zal nemen rondom de grote thema’s die ons land en daarmee ook Texel bezighouden. Het vraagstuk rondom stikstof houdt bijvoorbeeld ook onze boeren dagelijks bezig.

Ik rond af. Texel staat er goed voor. We kijken met vertrouwen naar komend jaar. Het jaar, waarin we opnieuw samen met u, onze inwoners, ondernemers en instellingen aan de slag gaan om het op ons eiland nog beter en mooier te maken. We gaan ervoor!

We proosten op 2024. Ik wens u allen een heel goed nieuwjaar.

De hulpgoederen zijn aangekomen in het Roemeense Pucioasa.
Hulptransport Texel aangekomen in Roemenië Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
TESO zoekt nieuw lid Raad van Commissarissen 14 mei, 14:00 1
Afbeelding
Open opstapavond kartbaan Sport 14 mei, 07:50 2
Afbeelding
Tweede Texelse Popkorendag op 2 juni Cultuur 13 mei, 20:40
Emmie Monster trapt zaterdag het nieuwe seizoen van Emmies ijs af.
Emmies ijs opent seizoen met ijsfeest bij De Waddel Algemeen 13 mei, 16:30
'Heino's Biergarten' is vernoemd naar de in 2022 overleden Heino Huizing.
Heino's Biergarten: De grootste vrijdagmiddagborrel van Texel Algemeen 13 mei, 13:30
Dorpshuis De Hof aan de Nikadel in De Koog.
College voor dorpenronde in De Koog Algemeen 13 mei, 10:30
Hulp voor de verstrikt geraakte zeehond.
KNRM en Ecomare in actie voor zeehond Algemeen 12 mei, 10:30 2