Aangespoeld levend zeepaardje in een plastic zakje met wat zeewater.
Aangespoeld levend zeepaardje in een plastic zakje met wat zeewater. Foto: Angelina van Vliet

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Zeepaardjes spoelen weer aan op Texel

Algemeen

Het aanspoelen van levende zeepaardjes op het strand is weer begonnen. Ecomare heeft de eerste exemplaren inmiddels binnen zien komen.

Het aanspoelen van levende zeepaardjes is een proces dat zich al een aantal jaar voordoet langs de kust. Een algemeen advies van Ecomare is om bij een wandeling langs het strand een waterdicht plastic zakje mee te nemen voor het geval een levend zeepaardje wordt aangetroffen.

Dan kunnen de visjes - met een beetje zeewater - in het zakje worden meegenomen en bij Ecomare worden afgegeven, zodat ze daar verder opgevangen kunnen worden. Ecomare heeft samen met Diergaarde Blijdorp in Rotterdam een ontheffing voor de opvang van zeepaardjes.

De oorzaak van het aanspoelen van zeepaardjes zit vermoedelijk in storm en het kouder worden van het weer. De visjes houden zich volgens Ecomare onder normale omstandigheden met hun staart vast aan wieren onder water. “Als ze door heftige golfslag losslaan van datgene waaraan ze zich vasthielden, zijn ze hulpeloos. Ze hebben heel kleine vinnetjes; krachtig zwemmen kunnen ze niet. En als het dan ook nog koud is, raken ze onderkoeld en verstijfd. Dit zijn de omstandigheden waaronder ze levend op het strand terecht kunnen komen.”

De zeepaardjes worden bij Ecomare opgevangen in het Zeeaquarium. “Als de temperatuur van het Noordzeewater weer voldoende is gestegen, brengen we de visjes terug naar zee.” In de voorgaande jaren gebeurde dat in de tweede helft van mei. “Duikers brachten de diertjes naar een wierveld, zodat ze meteen in een geschikte leefomgeving waren. Tot het zover is zijn de zeepaardjes bij Ecomare te zien in het aquarium van het Zeelaboratorium.”

Mensen die een aangespoeld levend zeepaardje hebben gevonden, kunnen telefonisch contact opnemen met Ecomare via 0222-317741. Het advies is de dieren niet ter plekke in het koude zeewater terug te gooien; dat overleven ze niet.

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 48 minuten geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 3 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 19 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen gisteren
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7