Organisatoren Jan Jacob Rab (links) en Peter Visch (rechts) proeven de sfeer.
Organisatoren Jan Jacob Rab (links) en Peter Visch (rechts) proeven de sfeer. Foto: Rotary Texel

Texelse Santa Run

Algemeen

Het belooft de grootste optocht van kerstmannen te worden die ooit op Texel is gehouden. De eerste Santa Run op Texel, die zondagmiddag 17 december wordt gehouden. Rennen? Niet echt, eigenlijk een wandeling voor het goede doel.

De Santa Run wordt georganiseerd Rotary Texel. Jan Jacob: “Als Rotary werven we op meerdere manieren geld voor het goede doel. We zamelen kleding in en via statiegeld van lege plastic flessen en blikjes, waarvoor we bij toeristische bedrijven verzamelpunten hebben staan.” Peter: “We wilden er nog iets bij en zochten iets heel anders. De Santa Run is begonnen in Gorkum. Inmiddels worden door Rotary Clubs elders in het land in allerlei plaatsen veel Santa Runs gehouden. Er doen daar best veel mensen aan mee en het levert heel wat geld op voor het goede doel. Plannen om ook een Santa Run op Texel houden liggen er al langer, maar door corona kwam het er niet van.”

Wandelen voor je plezier

Zondag 17 december is het dan toch zo ver. Anders dan de naam doet vermoeden is het geen hardloopwedstrijd. Jan Jacob: “Je mag wel rennen, maar het is vooral een wandeling voor het plezier. Een eenvoudig parcours van tweeëneenhalve kilometer door Den Burg.” Bijzonder aan de Santa Run is dat de deelnemers verkleed gaan als kerstman. “Het pak hoeven de deelnemers niet zelf mee te nemen, daar zorgen wij voor. De pakken kunnen zaterdag 16 december worden opgehaald bij de Gamma. Zolang de voorraad strekt. Dus zorg dat je je op tijd opgeeft.” 

Bijzonder aan de Santa Run is ook het parcours. Peter: “Vanaf de start op de Groeneplaats lopen we onder meer langs het Verpleeghuis. En bij verzorgingshuis de Gollards lopen we zelfs naar binnen. Er in via de ingang aan De Zes, door het gebouw en naar buiten via de uitgang aan de Jonkerstraat.”

Om de sfeer te verhogen brengt de Texelse muziekgroep Scheepstuig binnen kerstliedjes ten gehore.

Jan Jacob: “Ik denk dat het in de Gollards een bijzondere ervaring wordt, zowel voor de deelnemers als voor de bewoners.”

De wandeling eindigt waar het begint, op de Groeneplaats. “Na afloop is er voor de deelnemers chocolademelk of glühwein en versgebakken kerstkransjes van Bakker Timmer.

Start om 14:00 uur

De Santa Run begint om 14:00 uur, vanaf 13:00 uur is het verzamelen op de Groeneplaats. Deelname kost €10,- voor volwassenen, en €7,50 voor kinderen. De opbrengst gaat geheel naar goede doelen: de Nierstichting en het Tesselhuus.

Opgave via EEN KLIK OP DEZE LINK

Henk Cornelissen.
Texel deze Week 29 februari 2024 Algemeen 3 uur geleden
Het gemeentehuis aan de Emmalaan in Den Burg.
Inloop gemeentehuis voor vragen over WOZ Algemeen 8 uur geleden
Zonsopkomst boven het wad bij De Cocksdorp.
Opwarming Waddenzee op NPO 2 bij Focus Algemeen 11 uur geleden
Natuurcoach Erika Waaijer in de duinen.
Mooi, Gezond & in Balans Wandelcoach Erika: De natuur als spiegel Advertorials 15 uur geleden 1
Pieter en Natalja in de zaak aan de Brink in De Koog.
Fietsverhuur De Koog breidt breed assortiment uit Algemeen 28 feb, 16:00 13
V.l.n.r.: Ruben, John, Sander, Betsie en José.
Zaterdag 2 maar in de TXL Sporthal Fietsbeurs voor jong en oud: veiligheid voorop Advertorials 28 feb, 07:28 3
Afbeelding
Boekjes en Brabbels in de bibliotheek Algemeen 27 feb, 18:55
Yvonne Zomerdijk: In Bloei (2024) in Galerie Posthuys
Niet alleen de natuur op Texel ontwaakt, ook de kunstenaars van Galerie Posthuys presenteren zich in volle kleurkracht. In Bloei Cultuur 27 feb, 17:31 1