Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Tweede Kamerlid bezoekt Museum Kaap Skil

Algemeen

Op dinsdag 14 november bracht PvdA Tweede kamerlid Habtamu de Hoop een werkbezoek aan Texel. In het programma was ruim tijd ingepland voor een bezoek aan Museum Kaap Skil. Hier werd De Hoop ontvangen door directeur Marion Barth en kreeg hij een rondleiding langs de onderwaterschatten van onder andere het Palmhoutwrak door conservator Alec Ewing. Het belang van het beschermen van het maritieme erfgoed kwam uitgebreid aan bod.

Op de zeebodem liggen vele tientallen scheepswrakken die stuk voor stuk tijdscapsules vol informatie over het verleden zijn. De Rijksoverheid ziet het belang ervan ook in en heeft de laatste jaren geïnvesteerd in meer onderzoekscapaciteit bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Toch zijn de archeologen van de RCE, ondanks hun gedrevenheid en deskundigheid, niet opgewassen tegen de aanhoudende stroom aan nieuwe vondsten door veranderende natuurlijke processen en menselijk ingrijpen in de zeebodem.

Samen met de Universiteit van Amsterdam en de Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water zet Museum Kaap Skil zich in voor het behoud van het maritiem-archeologisch erfgoed voor komende generaties. Scheepswrakken en hun lading zijn niet alleen fascinerende overblijfselen van ons verleden, ze zijn ook uiterst kwetsbaar. Het goede nieuws is dat er onlangs een motie is aangenomen in de Tweede Kamer om hier een plan voor te maken. De Hoop heeft deze motie ook ondersteund.

Afbeelding
Dwaalgast bij de ijsbaan Algemeen 16 uur geleden 26
Afbeelding
Texelse Bierbrouwerij doneert €10.364,- aan Texelse Vuurtoren Algemeen 18 uur geleden 6
Afbeelding
Nieuwe locatie voor Kerstconcert Artex Wereldkoor en Folky Vibes Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Sint op toeristische toer Algemeen 27 nov., 16:40 1
Afbeelding
Denise Betsema op de weg terug Algemeen 27 nov., 12:17 5
Afbeelding
Dorpsbezoeken Sinterklaas niet zonder slag of stoot Algemeen 26 nov., 13:30
Afbeelding
Goede Doelen Sint brengt cadeau mee voor kinderboerderij Algemeen 26 nov., 11:12
Afbeelding
De lezersfoto - Uit koers Algemeen 26 nov., 08:30