De raad beveelt donderdag 12 oktober een nieuwe burgemeester voor Texel aan.
De raad beveelt donderdag 12 oktober een nieuwe burgemeester voor Texel aan. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Raad kiest op 12 oktober nieuwe burgemeester

Algemeen

De Texelse gemeenteraad bepaalt donderdagavond 12 oktober wie de nieuwe burgemeester van Texel moet gaan worden.

Dat heeft de gemeente gisteravond laten weten. De gemeenteraad komt op donderdagavond 12 oktober in een besloten zitting bijeen voor het aanbevelen van een nieuwe burgemeester. De raad wordt - in een besloten vergadering - geïnformeerd door de vertrouwenscommissie over de gesprekken die de commissie heeft gevoerd met 31 mensen die gesolliciteerd hadden op het ambt van burgemeester. De commissie (bestaand uit de fractievoorzitters) geeft dan ook aan wie zij als nummer een en twee op de voordracht heeft staan.

Daarna is het aan de gemeenteraad om definitief te bepalen wie als nummer één en als nummer twee worden aanbevolen bij de minister van Binnenlandse Zaken. Bedoeling is dat de nummer één uiteindelijk de nieuwe burgemeester wordt, maar er wordt ook een tweede kandidaat doorgegeven aan de minister voor het geval nummer één zich zou terugtrekken. Als de nummer één het definitief wordt, blijft de naam van de nummer twee voorgoed geheim.

Zodra er witte rook is in de raadzaal gaan de deuren open en maakt de raad in een openbare zitting bekend wie er wordt aanbevolen als de nieuwe burgemeester van Texel. Die bijeenkomst is bij te wonen en te volgen via de livestream van de raad en Radio Texel.

De vertrouwenscommissie heeft met de sollicitanten gesproken aan de hand van een profielschets die in het voorjaar werd opgesteld. Dat was op basis van de inbreng van 605 Texelaars. Iedereen kreeg de gelegenheid om aan te geven waar de nieuwe burgemeester aan zou moeten voldoen.

Bedoeling is dat de nieuwe burgemeester op woensdag 20 december officieel wordt geïnstalleerd. Voor die tijd gaat de aanbeveling van de raad eerst nog langs de minister van Binnenlandse Zaken en de koning. In theorie zou het nog kunnen dat de minister het advies van de raad naast zich neerlegt en de nummer twee aanwijst maar een dergelijke gang van zaken is niet gebruikelijk.

De nieuwe burgemeester wordt de opvolger van Michiel Uitdehaag die zeven jaar burgemeester van Texel was en eerder dit jaar als nieuwe burgemeester van Venray werd geïnstalleerd. Tot 20 december is Rob van der Zwaag waarnemend-burgemeester van Texel.

De Texelse Roparunners zijn aangekomen in Rotterdam.
Roparunners gefinisht in Rotterdam Algemeen 20 mei, 14:18 37
Afbeelding
De Omgevingswet in de praktijk Algemeen 20 mei, 13:30 1
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 19 mei, 08:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 17 mei, 16:00
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 17 mei, 15:49