Schapen op Texel.
Schapen op Texel. Foto: Frans Alderse Baas

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Texel nog gevrijwaard van blauwtong

Algemeen

Texel lijkt op het moment bespaard te blijven van het blauwtongvirus dat rondgaat onder schapenbedrijven in Nederland.

Dat heeft voorzitter Dirk de Lugt van LTO Texel desgevraagd laten weten. Blauwtong is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers zoals geiten en runderen. De ziekte was in 2009 voor het laatst in Nederland en heeft sinds een aantal weken de kop weer opgestoken. Het virus wordt verspreid door kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus. 

Volgens LTO Texel heeft het eiland het voordeel dat de temperatuur over het algemeen wat lager is dan aan de overkant waardoor het minder goed toeven is voor de knutten. Die gedijen bij warm weer. Ander voordeel is de aanwezigheid van het Marsdiep met de kanttekening dat de knutten zich verspreiden via de atmosfeer.

Op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn de symptomen van blauwtong bij dieren te lezen. Dat zijn hoge koorts, het aanmaken van veel speeksel en kwijlen, zwelling van de kop, de tong en lippenpijn, ontsteking van de kroonrand bij de hoeven, niet meer eten, veel liggen, kreupel lopen en met een bolle rug staan om pijn in de poten te verlichten. Bij dieren die erg ziek zijn, kleurt de tong blauw. Voor schapen kan het virus dodelijk zijn, melkvee heeft er last van (onder meer bij de productie van melk), maar overleeft het. Zieke dieren kunnen elkaar niet direct besmetten. Het virus is niet overdraagbaar van dier op mens.

De NVWA wijst erop om bij een vermoeden van besmetting contact op te nemen de eigen dierenarts. Er geldt een meldplicht voor blauwtong. “De dierenarts is op de hoogte van de meldprocedure. Zet de dieren die misschien besmet zijn apart en scherm ze af van de andere dieren. We adviseren om geen dieren te verplaatsen van of naar uw bedrijf. Er is dan minder risico dat de ziekte zich verspreidt.”

Volgens laatste gegevens van het ministerie van Landbouw (LNV) zijn er tot nu toe meer dan 350 meldingen van het blauwtongvirus in Nederland. De voor Texel dichtstbijzijnde besmettingen zijn volgens de gegevens van LNV in Schagen en Slootdorp.

Afbeelding
Programma's Ouwe Sunderklaas Algemeen 20 uur geleden 2
Afbeelding
Goed weekend voor Denise Betsema Algemeen 21 uur geleden 3
Afbeelding
Enquête: 89 procent wil helft of meer energie duurzaam opwekken Algemeen 3 dec., 11:30 3
Afbeelding
Texelse Santa Run Algemeen 3 dec., 10:11 13
Afbeelding
De lezersfoto - Winter is coming Algemeen 3 dec., 08:30 3
Afbeelding
Auto van de weg door gladheid Algemeen 2 dec., 20:00 15
Afbeelding
Beauty Outline maakt ruimte voor plannen Algemeen 2 dec., 16:00
Afbeelding
Waar en wanneer werd deze foto gemaakt? Algemeen 2 dec., 12:30 21