Ilse Brommersma
Ilse Brommersma Foto: Sasja Voerman

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Met een missie terug op Texel

Algemeen

Ze is al jaren woonachtig in Limburg met haar kinderen en partner Michel, maar verknocht aan haar geboorteplaats aan de andere kant van het land. Haar ouderlijk huis aan de Ruigendijk weet ze, sinds ze voor haar studie van het eiland vertrok, nog goed te vinden. En met een serie familieopstellingen en retreats in het vooruitzicht, zal Ilse Brommersma als coach - aangesloten bij de Fontein - de komende tijd vaak op haar geliefde Texel te vinden zijn. 

‘Ik kom uit een ondernemersnest en floreer niet onder een baas’

Ilse is geboren en getogen in De Koog en ‘is er ien’ van Walter en Magda Brommersma . Als 17-jarige ging ze, na bijbaantjes in de Texelse horeca, naar de hotelschool. Ze bleef aan de overkant – in Limburg stichtte ze een gezin - en kwam in de ‘eventmanagement’ terecht. Tijdens een teamdag van de Hogere Hotelschool kwam Ilse trainer, coach en schrijfster van het boek ‘De Fontein’ Els van Steijn tegen. “Er ontstond een hechte vriendschap”, vertelt Ilse. In 2014 startte ook zij in die sector als coach en trainer. “Ik wilde graag voor mezelf werken: ik kom uit een ondernemersnest en floreer niet onder een baas”, lacht Ilse. “Op deze manier kon ik mensen blijven verbinden, maar ook veel eigen keuzes maken.”

Els bracht in 2016 haar eerste boek uit, de Fontein. “In één avond op Texel, in De 12 Balcken, legde ze me uit waar haar boek over ging: over hoe je familiesysteem – je plek in een denkbeeldige ‘fontein’, die van bak naar bak stroomt – je ontwikkeling kan belemmeren en wat je kunt doen om de fontein weer te laten stromen. Praktische handvatten om hardnekkige patronen te doorbreken. Zoals structureel te veel hooi op je vork nemen, problemen hebben met relaties of grenzen aangeven, je buitengesloten voelen of moeite hebben met autoriteit.”

‘Verbinding is een van mijn waarden en ik wil ook verbonden blijven met mijn eigen ‘familiesysteem’ op Texel. Eigenlijk was het dus een heel logische stap om ook op Texel te gaan werken’

Ilse ging haar eigen weg, maar eind 2018 belde Els haar op: “’Wil je vanaf 2019 onder mijn vlag komen werken?’, vroeg ze. Dat leek me wel wat. Els leidde me op in het systemisch werk. Ik was de eerste: inmiddels heeft Els vier coaches en veertien opstellers in haar team. Samen werken we aan haar missie: nieuwe generaties minder belast laten zijn en hen hun eigen leven écht te laten leven. Wie alles al gedaan heeft om op cognitief niveau een patroon te doorbreken, maar blijft terugvallen, kan door te kijken naar het familiesysteem wél tot de kern komen, zodat het hanteerbaar wordt. Vaak is dit soort gedag lang geleden geïnstalleerd en neem je het je hele leven mee: je bent je er niet meer van bewust. ”

Toen bekenden vroegen of ze ook op Texel opstellingen kon komen doen, was een zaadje geplant. “Texel zit in mijn hart. Mijn moeder, familie en dierbare vrienden wonen er. Verbinding is een van mijn waarden en ik wil ook verbonden blijven met mijn eigen ‘familiesysteem’ op Texel. Eigenlijk was het dus een heel logische stap om ook op Texel te gaan werken.” Inmiddels staan er vijf opstellingendagen op de agenda en een aantal retreat-weken bij Nieuw Leven, waarvan de eerste al is volgeboekt.

“Ik ben super trots dat ik met allemaal andere Texelse ondernemers, waaronder een aantal dierbare vrienden, deze evenementen op mag zetten. Vooral bij de retreats is er een fijne samenwerking: soep van Jacqueline Schinkel van de Texelse Soepketel, wandelingen met Benno Bakker, behandelingen bij Laura Sipsma, yoga bij Kim, catering van Smakelijk & Meer, Restaurant Oudeland en Paal 9… Texel staat voor mij voor verbinding, autonomie, vrijheid, integriteit en natuur. Alles hangt samen en samen zorgen we voor passie en kwaliteit, met oog voor detail. Ik ontvang veel van Texel en vind het belangrijk om in zo’n week terug te kunnen geven aan de ondernemers.”

Voor de opstellingendag kun je je aanmelden als cliënt (met een specifieke hulpvraag) of als representant, waarbij je een rol krijgt in het familiesysteem van een cliënt. “Zij stellen zich op in de ruimte, waardoor je fysiek inzicht krijgt in je familiesysteem. Misschien ben je voor je ouders gaan zorgen, bijvoorbeeld door te gaan mediaten of pleasen. Heb je verantwoordelijkheid overgenomen, waardoor geven makkelijker is dan ontvangen. Of bewijsdrang ontwikkeld, door afwijzing. Maar met je vinger naar je ouders wijzen, zo werkt het niet. De fontein houdt geen rekening met ethiek. De bedoeling is dat je je ouders kunt aannemen in een ‘package deal’: zij hebben je het leven gegeven, met het mooie en minder mooie en met alles waar je naar verlangt en wat je nooit zult krijgen. Je krijgt dan vaak een andere, meer volwassen kijk op een situatie. Dit zal doorwerken in je leven. Dan leef je in het hier en nu. De realiteit is altijd helend.”

“Tijdens een opstelling krijg je inzicht in welk krachtenveld je je bevindt, waar de hefboom zit om een patroon te doorbreken en hoe je beter je eigen plek kan innemen. Je leert aankijken wat van jou is, en loslaten wat niet van jou is. Zo krijg je weer kracht voorhanden.” Een opstelling kan één keer, maar ook meerdere keren: “Het is als het ware als een ui die je afpelt: er wordt steeds een andere laag zichtbaar. Eén opstelling en vervolgens verdergaan met een coachingstraject, behoort ook tot de mogelijkheden.”

De volgende retreats die op stapel staan zijn van 26 februari tot en met 1 maart 2024, 3 tot en met 7 juni 2024 en 4 tot en met 8 november. De opstellingendagen zijn op 15 december 2023 en 26 januari, 3 juli, 13 september en 13 december 2024 bij Stayokay in Den Burg. Heb je interesse? Stuur dan een bericht naar info@elsvansteijn.nl. Boeken kan online via elsvansteijn.nl/agenda.

Afbeelding
Dwaalgast bij de ijsbaan Algemeen 14 uur geleden 26
Afbeelding
Texelse Bierbrouwerij doneert €10.364,- aan Texelse Vuurtoren Algemeen 15 uur geleden 6
Afbeelding
Nieuwe locatie voor Kerstconcert Artex Wereldkoor en Folky Vibes Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Sint op toeristische toer Algemeen 27 nov., 16:40 1
Afbeelding
Denise Betsema op de weg terug Algemeen 27 nov., 12:17 5
Afbeelding
Dorpsbezoeken Sinterklaas niet zonder slag of stoot Algemeen 26 nov., 13:30
Afbeelding
Goede Doelen Sint brengt cadeau mee voor kinderboerderij Algemeen 26 nov., 11:12
Afbeelding
De lezersfoto - Uit koers Algemeen 26 nov., 08:30