Schouw van de sloten.
Schouw van de sloten. Foto: Hollands Noorderkwartier

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Schouw sloten begint op 16 oktober

Algemeen

Zo’n honderd schouwmeesters van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaan vanaf maandag 16 oktober op pad om te controleren of sloten voldoende schoon zijn.

Sloten moeten volgens het hoogheemraadschap - waar Texel ook onder valt - vrij zijn van (water)planten die de doorstroming van het water belemmeren. “Door storm Poly liggen er meer takken, bomen en afval in het water dan andere jaren. Ook dit belemmert de doorstroming en moeten onderhoudsplichtigen uit het water halen.”

Onderhoudsplichtig zijn de eigenaren van een perceel dat aan een sloot grenst. In enkele gevallen is de onderhoudsplicht anders toegewezen. Het hoogheemraadschap maait zelf ook waterplanten uit 6.500 km sloot. 

Volgens Hollands Noorderkwartier is een sloot schoon als negentig procent van de slootbreedte vrij is van begroeiing. Alle begroeiing voor duikers en bruggen moet verwijderd zijn, een sloot moet vrij zijn van afval en er mogen geen takken en bomen over een sloot hangen.

“Daarnaast is het van belang dat uitgezakte oevers worden hersteld zodat het slootprofiel beschikbaar blijft voor de aan- en afvoer van water. Vooral duikers zijn essentieel in de doorstroming van het water. Begroeiing voor de duiker houdt dit tegen. Belanghebbende eigenaren moeten ook de begroeiing voor de duikers weghalen.”

Afbeelding
Olifant duikt op bij voormalige school De Akker Algemeen 21 minuten geleden
Afbeelding
Programma's Ouwe Sunderklaas Algemeen 21 uur geleden 2
Afbeelding
Goed weekend voor Denise Betsema Algemeen 21 uur geleden 3
Afbeelding
Enquête: 89 procent wil helft of meer energie duurzaam opwekken Algemeen 3 dec., 11:30 3
Afbeelding
Texelse Santa Run Algemeen 3 dec., 10:11 13
Afbeelding
De lezersfoto - Winter is coming Algemeen 3 dec., 08:30 3
Afbeelding
Auto van de weg door gladheid Algemeen 2 dec., 20:00 15
Afbeelding
Beauty Outline maakt ruimte voor plannen Algemeen 2 dec., 16:00