De omleidingen als gevolg van de afsluiting van de Kooybrug bij Den Helder voor renovatie.
De omleidingen als gevolg van de afsluiting van de Kooybrug bij Den Helder voor renovatie. Foto: Rijkswaterstaat

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Zorgen in regio over afsluiting Kooybrug

Algemeen

Het is een ontwikkeling die inmiddels de nodige zorgen baart in de regio: de naderende renovatie van de Kooybrug in Den Helder en daarmee de langdurige afsluiting van de brug.

Afsluiting van brug betekent dat het niet mogelijk is om daar via de N99 richting Den Oever te rijden of om aan die zijde naar Den Helder toe te rijden. Verkeer wordt tijdens de afsluiting omgeleid via Anna Paulowna en De Stolpen. Dat betekent naar verwachting drukte op de weg en een extra reistijd van minstens 30 minuten.


De Kooybrug bij Den Helder. - Paul van Baardwijk/Rijkswaterstaat

Doorgaand verkeer kan volgens Rijkswaterstaat tussen 23 oktober en 31 mei in vier fasen in beide richtingen geen of beperkt gebruik maken van de N99 ter hoogte van de Kooybrug. Fase 1 is van maandag 23 oktober 2023 tot en met vrijdag 22 december. De N99 is dan ter hoogte van de Kooybrug in beide richtingen voor wegverkeer afgesloten. Tijdens de kerstperiode, van 23 december tot en met 7 januari 2024, wordt de brug tijdelijk opengesteld voor verkeer. 

Van maandag 8 januari tot en met vrijdag 2 februari 2024 (fase 2) is de N99 ter hoogte van de Kooybrug weer in beide richtingen afgesloten. Van maandag 4 maart tot en met vrijdag 26 april (fase 3) heeft het wegverkeer doorgang, op nachtafsluitingen na. Van maandag 27 mei tot en met vrijdag 31 mei (fase 4) is de N99 ter hoogte van de Kooybrug nog een keer in beide richtingen afgesloten voor wegverkeer en daarna moet het werk klaar zijn.

Langzaam verkeer (zoals voetgangers, (brom)fietsers, landbouwvoertuigen), hulpdiensten en het openbaar vervoer kunnen volgens RWS tijdens de werkzaamheden gebruik blijven maken van de Kooybrug. “Met uitzondering van diverse nachtafsluitingen, waarbij alleen hulpdiensten doorgang hebben.”

De renovatie heeft ook gevolgen voor de scheepvaart. Van maandag 23 oktober tot en met zondag 26 mei wordt de Kooybrug niet bediend. “Dit betekent dat schepen hoger dan 8,3 meter om moeten varen omdat ze niet onder het vaste deel van de Kooybrug kunnen doorvaren.”

Afbeelding
Dwaalgast bij de ijsbaan Algemeen 16 uur geleden 26
Afbeelding
Texelse Bierbrouwerij doneert €10.364,- aan Texelse Vuurtoren Algemeen 17 uur geleden 6
Afbeelding
Nieuwe locatie voor Kerstconcert Artex Wereldkoor en Folky Vibes Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Sint op toeristische toer Algemeen 27 nov., 16:40 1
Afbeelding
Denise Betsema op de weg terug Algemeen 27 nov., 12:17 5
Afbeelding
Dorpsbezoeken Sinterklaas niet zonder slag of stoot Algemeen 26 nov., 13:30
Afbeelding
Goede Doelen Sint brengt cadeau mee voor kinderboerderij Algemeen 26 nov., 11:12
Afbeelding
De lezersfoto - Uit koers Algemeen 26 nov., 08:30