Logo texelsecourant.nl
BLOG VVD Texel Gemeenteraadsverkiezingen

Prakkeseren - Onbegrip om handhaving

Zelf braaf de regels volgen terwijl een ander ze aan de laars lapt. We kunnen ons er gruwelijk aan ergeren, helemaal als mensen daar ook nog eens mee weg komen. Je zou dus denken dat mensen van de gemeente verwachten, nee zelfs eisen dat deze in voorkomende gevallen optreedt. Toch is de praktijk anders. Als de gemeente daadwerkelijk gaat handhaven, leidt dat in veel gevallen tot onbegrip. 

Nou zijn er inderdaad voorbeelden van handhaving die geen sympathie zullen oproepen. Zoals in Den Hoorn waar vorig jaar enkele inwoners zonder enige voorafgaande waarschuwing voor honderden euro's werden aangeslagen vanwege een tuinbankje voor hun pand. Bankjes die er al jaren staan en waar niemand hinder van heeft. Begrijpelijk dat deze mensen zich afvragen of de gemeente niet wat beters te doen heeft.

Op Texel vinden mensen vooral wat van hondenpoep, geluidshinder, verlichting, illegale recreatieve verhuur, de wildgroei aan reclameborden in De Koog, yurts, rommelerven, en drugsoverlast. Sommige situaties schreeuwen om handhaving. Vaak is dat het begin van lange procedures, juridische haarkloverij, dwangsommen en bestuurlijke boetes. Zodra het die kant op gaat, wordt er in de media de nodige aandacht aan besteed. Iedereen gaat zich ermee bemoeien en voor je het weet, gaat ook de politiek er wat van vinden!  

We zouden natuurlijk het voorbeeld van Wijk bij Duurstede kunnen volgen en kiezen voor een systeem van belonen in plaats van straffen. De gemeente Wijk bij Duurstede introduceerde de zogenaamde "sloopbonus". Een bedrag dat de jeugd tegemoet kon zien als ze met oud en nieuw minder zouden vernielen dan de jaren daarvoor. Alle politieke partijen waren het erover eens dat vandalisme moet worden tegengegaan, maar deze aanpak kende voor- en tegenstanders. Een goed voorbeeld van hoe politieke partijen van elkaar verschillen.  

VVD Texel neemt een duidelijk standpunt in over handhaven. Wij willen wangedrag niet belonen. Dat vinden we niet uit te leggen aan de mensen die zich wel netjes gedragen. Maar het moet wel ergens over gaan. Voor Texel vinden wij wonen, toeristische bedden, de buitenruimte en meer grip op drugs belangrijke thema's. Woningen mogen niet permanent voor recreatieve verhuur aan de toch al krappe woonmarkt onttrokken worden. We willen niet dat toeristen met hun camper overal behalve waar het mag, gaan overnachten. Het initiatief vanuit De Koog tegen de wildgroei aan reclameborden ondersteunen we. En drugsoverlast en drugspanden moeten hard worden aangepakt. VVD Texel wil aan deze zaken prioriteit geven in de handhaving de komende vier jaar. 

Deze politieke blogs worden door VVD Texel onder de titel Prakkeseren geschreven. Soms scherp, kritisch, ter overpeinzing maar altijd van doen met het Texelse politieke landschap van nu en het verleden.
https://texel.vvd.nl

VVD Texel
Lokaal betrokken
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Waves, het festival van Dorian van Rijsselberghe dat gehouden wordt 19 tot en met 23 juni op het strand bij Paal 17, is een aanwinst voor Texel.Reageren!