De circustent van Hans Klok op de ijsbaan in wording.
De circustent van Hans Klok op de ijsbaan in wording. Foto: Maaike van der Knaap

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Nederland weet nu dat Hans Klok op Texel is

Algemeen

Een ding staat inmiddels wel vast als het over het circus van Hans Klok op de ijsbaan in Den Burg gaat: half Nederland moet er nu wel van op de hoogte zijn dat Hans Klok de komende tijd op Texel is.

Diverse regionale en landelijke media hebben vandaag (woensdag) de nodige aandacht besteed aan de ontwikkelingen rond het circus. Ook bij RTL Boulevard en Shownieuws zijn Hans Klok en Texel inmiddels aan de orde geweest.


Berichtgeving bij RTL Boulevard. - RTL Boulevard


Nog een keer Hans Klok bij RTL Boulevard. - RTL Boulevard


Hans Klok en Texel bij Shownieuws. - Shownieuws


Hans Klok op nu.nl - Nu.nl


Hans Klok op de site van het Algemeen Dagblad. - Algemeen Dagblad

De laatste stand van zaken rond het circus: er is vandaag (woensdag) volop gebouwd aan de tent op de ijsbaan zodat daar komende vrijdagavond de eerste voorstelling van Hans Klok and Friends kan worden vertoond. Tot en met 27 augustus zijn er dagelijks voorstellingen in de tent.

De gemeente liet vandaag in een statement weten zeker niet tegen Hans Klok of zijn team te zijn (”we vinden het juist heel leuk dat hij naar Texel komt”), maar stelde dat regels en vergunningen wel moeten worden gehandhaafd. “Signalen van omwonenden kunnen we niet negeren”, aldus loco-burgemeester Cees Hooijschuur.

BeamEvent, de organisatie dat het circus organiseert, mocht volgens de vergunning van de gemeente vanaf woensdag 16 augustus 7:00 uur starten met het plaatsen van woonunits en beginnen met de opbouw van het event. Van het weekend stonden de eerste woonunits al op de ijsbaan. Nadat omwonenden daarover hadden geklaagd bij het college kwam de handhaving van de gemeente in actie.

De organisatie werd gelast alles voor maandagavond 19:00 uur weg te hebben van de ijsbaan, maar dat was voor het circus niet te doen. Formeel heeft de organisatie nu een dwangsom van tien mille (éénmalig bedrag) aan de broek hangen, maar het is nog niet zeker of dat bedrag betaald moet worden. BeamEvent heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de dwangsom en daar moet de bezwarencommissie van de gemeente zich eerst over buigen.

Van de zijde van het circus werd aangegeven dat het niet ongebruikelijk is om al wat eerder te arriveren en dat dat voorgaande jaren ook geen probleem was toen er nog circus in De Koog was. Volgens de gemeente hield het circus zich echter niet aan de regels door drie dagen eerder dan de gevraagde en verleende datum al te beginnen met de opbouw. “Dat betekent dat ze zich niet aan de regels houden en ook nog eens drie dagen extra overlast voor de omwonenden bezorgen. Vandaar dat we tot genoemde acties zijn overgegaan.” 

Voor de goede orde, er spelen twee zaken: de handhaving van de gemeente tegen het circus en een zitting bij de voorzieningenrechter in Haarlem waar om opschorting van de vergunning werd gevraagd (verzoek afgewezen). Dat betekent echter niet dat Texel tegen de komst van Hans Klok naar het eiland zou zijn. Dat wordt juist zeer gewaardeerd.

Hulp voor de verstrikt geraakte zeehond.
KNRM en Ecomare in actie voor zeehond Algemeen 19 uur geleden 2
Texelstroom bij de fuiken.
De Lezersfoto - Boot bij fuik NIOZ Algemeen 22 uur geleden
De IJzeren Kaap in het poollicht.
Noorderlicht boven Texel Algemeen 11 mei, 19:00
Afbeelding
Waar, wat en wanneer op Schilderend Algemeen 11 mei, 12:30 1
Afbeelding
Kom in beweging voor het goede doel Algemeen 11 mei, 10:30
Torenvalk.
De Lezersfoto - Vogels kijken Algemeen 11 mei, 08:00
Tribune van de TXL sporthal in Den Burg.
Texel Futsal treft Heracles in nacompetitie Sport 10 mei, 14:00
Drie vogelaars op pad tijdens het Wadden Vogelfestival.
Op zoek naar vogels bij Wadden Vogelfestival Algemeen 10 mei, 11:00 1