Logo texelsecourant.nl
Straaljagers in actie boven de Vliehors bij daglicht.
Straaljagers in actie boven de Vliehors bij daglicht. (Foto: Koninklijke Luchtmacht)

Straaljagers vliegen weer bij Vliehors

 F-16's van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel voeren vanaf vandaag (maandag 8 januari) in de avonduren weer trainingsvluchten uit die ook boven de Vliehors kunnen komen.

In de weken 2, 3, 5, 6, 8, 9 en 10 wordt er van maandag tot en met donderdag gevlogen tot uiterlijk 23.00 uur. Op vrijdag wordt er alleen overdag gevlogen. Het oefenen bij duisternis is volgens Defensie noodzakelijk om vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak. "Daadwerkelijke inzet van F-16 jachtvliegtuigen vindt ook vaak plaats bij duisternis."

Niet elke vlucht gaat per definitie naar de Vliehors, maar de straaljagers kunnen in de avonduren wel voorbij komen. Ook andere landen oefenen geregeld boven de zandplaat ten oosten van De Cocksdorp. Bommen worden volgens Defensie tijdens de trainingen in het donker niet boven de Vliehors afgeworpen. 

Meer over het vliegen is te vinden op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS Teletekst pagina 766. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten kan gebeld worden met 0800 – 0226033. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via luchtmacht.nl/geluidshinder

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Waves, het festival van Dorian van Rijsselberghe dat gehouden wordt 19 tot en met 23 juni op het strand bij Paal 17, is een aanwinst voor Texel.Reageren!