Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Vanaf begin duidelijk dat brug niet tijdig klaar zou zijn”

Algemeen

“Natuurlijk hebben we Cees niet voor de bus gegooid tijdens het gesprek dat de brug niet tijdig gereed zou zijn, maar we hebben wel gemeld dat we dit toch hadden voorspeld.”

Koen Witte, bestuursvoorzitter van de Verenigde Strandexploitanten Texel (VST), is net als de andere ondernemers rond camping Kogerstrand flink chagrijnig over het feit dat de brug over camping Kogerstrand niet voor het hoogseizoen af is, ondanks dat wethouder Cees Hooijschuur had toegezegd dat de kans 95 procent was dat het allemaal goed zou komen. Witte blijft vriendelijk, maar van het ‘begrip voor de situatie’ waar de gemeente in een raadsinformatiebrief over sprak, lijkt niet al te veel sprake.

Dit geldt ook voor andere ondernemers. De meesten willen niet met naam genoemd worden, bang voor een vervelende relatie met de gemeente, terwijl de brug nog moet worden gerealiseerd. Er wordt door meerdere ondernemers gesteld dat het vanaf het begin duidelijk was dat dit doel niet gehaald ging worden en dat de wethouder slecht en onvolledig wordt geïnformeerd door zijn ambtenaren.

Er wordt zelfs gesuggereerd dat men al wel vast wil beginnen met de aanleg van een betonnen pilaar in het midden van de parkeerplaats van Kogerstrand, waardoor deze plek gedurende de drukste periode een bouwplaats zou zijn. Iwan Groothuis – directeur Kogerstrand – heeft de geluiden ook gehoord, maar kan er nog niet teveel over zeggen. “Het lijkt me een zeer onwenselijke en onveilige situatie als dit zo zou zijn. Als de brug niet voor het hoogseizoen af kan zijn, zal het na het hoogseizoen moeten. Dat lijkt me duidelijk.”

Volgens Groothuis is er na het seizoen alle tijd om de brug te plaatsen, omdat de camping dan enkele maanden gesloten is. “Om dan nu midden in het seizoen al met de aanleg van een betonnen pilaar te starten zou natuurlijk onzinnig zijn.”

Op sociale media wordt verontwaardigd gereageerd door verschillende politici die tijdens de discussie rond de noodbrug (weggestemd door Texels Belang, GroenLinks en de PvdA) hamerden op het belang van het tijdig realiseren van de brug. De noodbrug lijkt er nu alsnog te moeten komen en het is de vraag hoeveel tijd dit in beslag zal nemen. Hooijschuur maakte het nieuws bekend middels een raadsinformatiebrief die donderdagmiddag werd verstuurd. “De oplevering van de benodigde technische tekeningen vertragen het proces om tijdig tot een veilige en toekomstbestendige brug te komen.”

De VST is nu druk bezig te inventariseren welke partijen tegen welke prijs en op welke termijn een tijdelijke voetgangersbrug kunnen leveren. De eerste offertes hiervoor zijn al binnen.

Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 6 minuten geleden
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 15 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1