V.l.n.r.: Menno Schuijl, Antoine Kersten, Mart van Bon en Christl van Raak
V.l.n.r.: Menno Schuijl, Antoine Kersten, Mart van Bon en Christl van Raak

Dit artikel is geschreven door
Golfclub De Texelse

Golfclub De Texelse is is opgericht op 31 maart 1994.

Zonnige Duo Worsteling

Algemeen

Tussen de tientallen (gezelligheids)-wedstrijdjes die jaarlijks op de Texelse Golfclub worden gespeeld zijn er vijf echte, de clubkampioenschappen. Zondag met de Foursome als aftrap van het seizoen 2023. De zenuwslopende spelvorm borrelt van de haken en ogen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner spelen. Strokeplay zonder handicap-verrekening, dus onverbiddelijk. Slechts 1 keer per jaar, dus nu moet het gebeuren. En dat uit zich dan ook volop in het wedstrijdverloop. Gekke beslissingen, eindeloze zoektochten, alles tergend langzaam en soms hoge scores.

Alleen stalen zenuwen of een houding van “we zien wel waar het schip strand” kunnen de duo’s nog enigszins beheerst door de baan loodsen.

Het is super om te zien dat het damesveld zich goed aan het ontwikkelen is. Zes koppels in de baan die allemaal een echte kans hebben. Dat blijkt ook wel uit de uitslag. Maar liefst vijf teams eindigen slechts 3 slagen van elkaar. Agnes van Rijkom en Anita Hiemstra, 101, Els de Ridder en Marianne Waverijn 100, beide net niet op het podium. Die eer komt de combinaties van Tillie van der Poel/ Wieke Leenstra en Thea Bakker/Marion van Dijk toe. Met 99 slagen net onder de magische grens op plek 2 en 3.

Het terras ontploft bij de onthulling van het winnende koppel Mart Schwietert-van Bon/Christl van Raak, Niet zozeer door het publiek, hoewel die de overwinning van harte gunt aan de dames, maar het is Van Bon die zich als een echte dankbare winnaar ontpopt en de beduusde Van Raak op een victory lap over het terras zwiert. In haar vlammende toespraak onthult Van Bon de “we zien wel waar het schip strand” attitude en bevestigt daarmee zonder het te weten de wijsheid dat je altijd moet blijven lachen in de baan. Van Raak geniet blozend van het succes. En wederom het bewijs; oefening baart kunst.

Dan de mannen. Tien teams. De valse oostenwind maakt het allemaal niet eenvoudiger. Op praktisch elke hole is het puzzelen, zeker als de vlag voorop staat. Hoe stop je in vredesnaam die bal op de perfecte greens? Het lukt vier teams om onder de 90 slagen te blijven. Frans van Rooij en Jan Blancke met 89 net naast de prijzen. Floris-Jan Zwaag en Kevin van Zuilekom, de titelverdedigers, stranden deze editie op plek 3 met 88 slagen, veel te veel voor deze twee. Vooral Zwaag mist de mentale hardheid om met het eeuwige wachten om te gaan. Dat halverwege op hole 12 de start van de Formule 1 wordt gekeken, zegt genoeg. Reinoud van der Korst en Nils Johansson maken van de gelegenheid gebruik om met een score van 87 de tweede plek weg te kapen, een prima resultaat.

Menno Schuil en Antoine Kersten hebben naast voldoende golfvaardigheden ook echte stalen zenuwen. Ontspannen en geconcentreerd op pad. Na birdies op hole 4 en 5 kunnen ze zich geen betere start wensen. Genoeg ruimte om met 36 slagen door de eerste negen te komen. Perfect. De tweede negen is iets tumultueuzer, maar ze komen geen moment echt in de problemen. Heel even dreigt er een klein barstje in te komen als er drie keer afgeslagen moet worden op hole 18. Een avontuurtje met provisionele ballen blijkt alleen voor de bühne als de eerste bal tijdig wordt teruggevonden. Goede drives, geweldige ijzers, soepele chips en zorgvuldig putten. De terechte Foursome kampioenen 2023.

Afbeelding
Bouw en installatie Thijssehuis voorlopig gegund Algemeen 3 uur geleden 19
Afbeelding
Word jij onze nieuwe dierverzorger? Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Deelnemers 'Pakje Kunst' in Novalishoeve Cultuur 5 uur geleden 2
Afbeelding
'Happy Single' in Cinema Texel Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen gisteren
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 21 sep., 14:28 1
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek 21 sep., 07:30 58