Afbeelding
Foto: RCE

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Informatiebijeenkomst opgraving scheepswrak bij Museum Kaap Skil

Algemeen

Maritiem archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) doen vanaf maandag 5 juni twee maanden lang onderzoek aan het scheepswrak BZN9. Tijdens een informatiebijeenkomst bij Museum Kaap Skil op woensdag 7 juni vertelt archeoloog Thijs Coenen over de opgraving. De toegang is gratis, aanvang 19.30 uur.

Het scheepswrak dat onderzocht gaat worden is in de 17e eeuw gezonken op de Reede van Texel. BZN9 is ook wel bekend onder de naam ‘Twee kanonnenwrak’. Het wrak is onderdeel van het Rijksmonument Burgzand Noord, waar ook het beroemde Palmhoutwrak ligt. In de informatiebijeenkomst zal Thijs Coenen vertellen wat de opgraving inhoudt en wat er, onder én boven water, staat te gebeuren.

Gedurende de twee maanden van de opgraving organiseert de RCE verschillende publieksactiviteiten. Tussen 5 juni en 30 juli werken er elke woensdag archeologiestudenten in het Archeolab bij Museum Kaap Skil. De studenten zijn er extra op zaterdag 17 juni, tijdens de Nationale Archeologiedagen. Ze onderzoeken en documenteren vondsten uit het wrak en werken driedimensionale modellen van de opgraving uit. Bezoekers van het museum kunnen meekijken bij het onderzoek en vragen stellen. De hele periode kunnen bezoekers van Museum Kaap Skil in het Archeolab een virtuele tour maken over een 17e-eeuws schip. Op 17 juni geeft Thijs Coenen een lezing over de opgraving en de voorlopige resultaten. Bij de afsluiting van het project, op 26 juli, volgt opnieuw een informatiebijeenkomst.

De informatiebijeenkomst op woensdag 7 juni vindt plaats in het entreegebouw van Museum Kaap Skil. De toegang is gratis, de avond begint om 19.30 uur. Er is ruim gelegenheid tot vragen stellen. Meer informatie van de RCE over het project en Burgzand Noord is hier te lezen.

Afbeelding
Bouw en installatie Thijssehuis voorlopig gegund Algemeen 4 uur geleden 20
Afbeelding
Word jij onze nieuwe dierverzorger? Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Deelnemers 'Pakje Kunst' in Novalishoeve Cultuur 6 uur geleden 2
Afbeelding
'Happy Single' in Cinema Texel Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen 21 sep., 18:00
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 21 sep., 14:28 1
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek 21 sep., 07:30 58