Afbeelding
Foto: RCE

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Informatiebijeenkomst opgraving scheepswrak bij Museum Kaap Skil

Algemeen

Maritiem archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) doen vanaf maandag 5 juni twee maanden lang onderzoek aan het scheepswrak BZN9. Tijdens een informatiebijeenkomst bij Museum Kaap Skil op woensdag 7 juni vertelt archeoloog Thijs Coenen over de opgraving. De toegang is gratis, aanvang 19.30 uur.

Het scheepswrak dat onderzocht gaat worden is in de 17e eeuw gezonken op de Reede van Texel. BZN9 is ook wel bekend onder de naam ‘Twee kanonnenwrak’. Het wrak is onderdeel van het Rijksmonument Burgzand Noord, waar ook het beroemde Palmhoutwrak ligt. In de informatiebijeenkomst zal Thijs Coenen vertellen wat de opgraving inhoudt en wat er, onder én boven water, staat te gebeuren.

Gedurende de twee maanden van de opgraving organiseert de RCE verschillende publieksactiviteiten. Tussen 5 juni en 30 juli werken er elke woensdag archeologiestudenten in het Archeolab bij Museum Kaap Skil. De studenten zijn er extra op zaterdag 17 juni, tijdens de Nationale Archeologiedagen. Ze onderzoeken en documenteren vondsten uit het wrak en werken driedimensionale modellen van de opgraving uit. Bezoekers van het museum kunnen meekijken bij het onderzoek en vragen stellen. De hele periode kunnen bezoekers van Museum Kaap Skil in het Archeolab een virtuele tour maken over een 17e-eeuws schip. Op 17 juni geeft Thijs Coenen een lezing over de opgraving en de voorlopige resultaten. Bij de afsluiting van het project, op 26 juli, volgt opnieuw een informatiebijeenkomst.

De informatiebijeenkomst op woensdag 7 juni vindt plaats in het entreegebouw van Museum Kaap Skil. De toegang is gratis, de avond begint om 19.30 uur. Er is ruim gelegenheid tot vragen stellen. Meer informatie van de RCE over het project en Burgzand Noord is hier te lezen.

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 36 minuten geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 3 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 4 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 21 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2