Thuiszittende kind.
Thuiszittende kind. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Podcast ‘De Verloren Leerling’

Algemeen

Nederland kent zo’n vijftienduizend kinderen die op één of andere manier uit het onderwijssysteem zijn gevallen en daardoor thuis zitten terwijl ze nog leerplichtig zijn.

Astrid Witte uit Oosterend en Paula Bouwer maakten er de podcast ‘De Verloren Leerling’ over. Bouwer is een van de gedupeerde toeslagenouders en kwam via haar problematieken in contact met diverse ouders van wie de kinderen niet meer naar school gaan.

In de podcast wordt met betrokkenen gesproken over oorzaken van het schooluitval en de consequenties daarvan. “We spreken een moeder van een thuiszitter, een oprichter van een belangenorganisatie en Tweede Kamerlid Paul van Meenen.”

Van Meenen diende vorig jaar een wetsvoorstel in om de bestaande ‘leerplicht’ om te zetten in een ‘leerrecht’, zodat de ruim 15.000 thuiszittende kinderen weer de mogelijkheid krijgen onderwijs te volgen. Kern van het wetsvoorstel is dat ouders niet langer bestraft worden door een leerplichtambtenaar als een kind niet meer naar school gaat, maar dat ouders, school en – indien nodig – hulpverleners op zoek gaan naar oplossingen. De podcast is hieronder te beluisteren.


 Het podcastkanaal van de Texelse Courant staat ter beschikking aan iedere Texelaar die een podcast maakt. Neem contact op met Duncan Whyte via duncan@lenr.nl als je interesse hebt.

Afbeelding
Bouw en installatie Thijssehuis voorlopig gegund Algemeen 3 uur geleden 20
Afbeelding
Word jij onze nieuwe dierverzorger? Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Deelnemers 'Pakje Kunst' in Novalishoeve Cultuur 5 uur geleden 2
Afbeelding
'Happy Single' in Cinema Texel Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen 21 sep., 18:00
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 21 sep., 14:28 1
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek 21 sep., 07:30 58