De noodaanlanding op 't Horntje.
De noodaanlanding op 't Horntje. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Geen BTW terug voor noodaanlanding

Algemeen

De gemeente krijgt geen BTW terug voor de kosten die gemaakt zijn voor de aanleg van de noodaanlanding bij de veerhaven op ‘t Horntje.

Dat heeft de rechter in hoger beroep bepaald. Het gaat, volgens een raadsinformatiebrief van het college, om een kwestie die speelt sinds de oplevering van de noodaanlanding in 2016. 

Rijkswaterstaat, TESO en de gemeente besloten samen zorg te dragen voor de extra voorziening en de gemeente verrekende daarna de BTW die op de facturen was opgenomen. 

De belastingdienst ging daar niet mee akkoord, waarna de gemeente in bezwaar ging bij de rechter. Die wees het bezwaar af, omdat gemeente Texel niet de afnemer is van de prestatie maar Rijkswaterstaat (eigenaar van de veerhaven). 

“Naar aanleiding van de uitspraak en overleg met de belastingadviseur, heeft de gemeente hoger beroep ingesteld. De rechter heeft uitspraak gedaan in het hoger beroep, en wederom is de gemeente Texel niet in het gelijk gesteld. Hierbij is nogmaals door de rechter aangegeven dat onder meer Rijkswaterstaat de afnemer is van de prestatie en niet de gemeente Texel.” 

De gemeente is volgens het college niet van plan om in cassatie te gaan. “Er zijn verder geen consequenties aan deze uitspraak. De btw is door de gemeente via het BTW-compensatiefonds al afgedragen.”

Afbeelding
Bouw en installatie Thijssehuis voorlopig gegund Algemeen 4 uur geleden 20
Afbeelding
Word jij onze nieuwe dierverzorger? Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Deelnemers 'Pakje Kunst' in Novalishoeve Cultuur 6 uur geleden 2
Afbeelding
'Happy Single' in Cinema Texel Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen 21 sep., 18:00
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 21 sep., 14:28 1
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek 21 sep., 07:30 58