De Kinderboerderij in mei 2023.
De Kinderboerderij in mei 2023. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Kinderboerderij houdt naam ‘KOTEX’ in ere

Algemeen

Fokkersvereniging KSV KOTEX is per 16 mei statutair en in het handelsregister verder gegaan als ‘Kinderboerderij en Ontmoetingsruimte op Texel’. De nieuwe naam vormt afgekort de letters ‘KOTEX’, waarmee de oorspronkelijke naam van de vereniging in ere wordt gehouden. De Kinderboerderij aan het Paelwerck zal de naam ‘Kinderboerderij Texel’ blijven hanteren, zoals sinds 2015 al het geval is. 

Statutair en in het handelsregister was de Kinderboerderij tot 16 mei nog een fokkersvereniging. Opgericht in de oorlogsjaren op 30 juni 1942 als ‘Konijnenfokvereeniging Oosterend Texel’ (afgekort: KOTEX) en in 1978 verdergegaan als Kleindiersportvereniging (KSV) KOTEX en sinds 1984 gevestigd aan het Paelwerck in Den Burg, alwaar in 1990 een Kinderboerderij werd gerealiseerd. Sinds 2014 waren er door vergrijzing geen leden meer binnen de fokkersvereniging en vonden er geen jaarlijkse ‘Kleindiertentoonstellingen’ meer plaats. De vereniging wilde de Kinderboerderij echter graag in stand houden. In februari 2015 werd een noodkreet geplaatst in de krant. De vereniging draaide op dat moment op slechts een handjevol vrijwilligers en één bestuurslid. Ook financieel zat de vereniging in 2015 in zwaar weer.

In de afgelopen acht jaar is het aantal vrijwilligers gegroeid naar 25. “Met vereende krachten en met steun van fondsen, bedrijven en de Texelse bevolking is in de afgelopen jaren veel achterstallig onderhoud weggewerkt en ligt de Kinderboerderij er weer prachtig bij”, meldt de vereniging, die inmiddels ook onderdak biedt aan Kunstenaarsvereniging ZOUT en Klaverjasclub Den Burg en fungeert als ontmoetingsruimte voor de bijeenkomsten van ‘De Deel’. Ook vinden er knutselmiddagen voor kinderen plaats in het verenigingsgebouw. “Nu was de tijd gekomen om de statuten aan te laten sluiten bij de huidige activiteiten. Aan deze statutenwijziging is een lang en zorgvuldig proces voorafgegaan en vele vergaderingen binnen het vrijwilligersteam. De naam ‘KOTEX’ is nog steeds een begrip onder Texelaars. Om de naam sinds 1942 en het erfgoed van de vereniging in ere te houden, is besloten de naam ‘KOTEX’ te behouden, maar dan vanaf nu als afkorting voor ‘Kinderboerderij en Ontmoetingsruimte op Texel’. De doelstellingen zijn veranderd van het ‘fokken en veredelen van raskonijnen, rashoenders en rasduiven’ naar; ‘de instandhouding en het beheer van de Kinderboerderij’ en het ‘bieden van onderdak in het verenigingsgebouw aan andere Texelse verenigingen en non-profitorganisaties’ en ‘het fungeren als ontmoetingsplek voor jong en oud’. Ook de zorg voor de dieren en het dierenwelzijn zijn verankerd in de nieuwe statuten, als ook het geven van educatie aan kinderen over dieren en het bieden van stageplaatsen. Er is een terughoudend fokbeleid opgenomen in de nieuwe statuten, passend bij de huidige functie van Kinderboerderij. De vrijwilligers vormen nu de leden van de vereniging en hebben zo zeggenschap en stemrecht. Men kan lid worden als men gemiddeld tenminste twee uur per week vrijwilligerswerk verricht.”

“Wij zijn als vrijwilligersteam heel blij en trots dat het is gelukt om de Kinderboerderij in stand te houden en naar een hoger plan te tillen. Nu er door het vrijwilligersteam een stevig fundament is gelegd voor de toekomst, zal binnenkort ook een werving worden gestart voor de twee vacatures in het bestuur. Op dit moment vinden er, met financiële steun van het Texelfonds en Stichting Samen Eén Texel, onderhoudswerkzaamheden plaats: de oude konijnenheuvel is afgegraven en in de komende maanden wordt een nieuw hekwerk geplaatst. Als dit project is voltooid, vindt er een feestelijk moment plaats, waarbij ook aandacht zal worden besteed aan de transitie van fokkersvereniging naar Kinderboerderij.”


De heer J.H. Winkelman, eerste penningmeester en mede-oprichter van KOTEX, en zijn vrouw, in 1942.

Afbeelding
Afbeelding
Nieuwe cursus aquarelleren bij Artex Cultuur 9 uur geleden
Porren in het vuur tijdens de meierblis.
Texel laat meierblis branden Algemeen 14 uur geleden 2
V.l.n.r.: Hugo Groothuis, Thomas Wassenaar, Kevin van Zuilekom, Mike van der Haas, Jan van Wijk, Herbert de Geer en Tim de Haan
Heren 1 schrijft historie met promotie Algemeen gisteren
De meierblis in Den Burg.
Meierblissen op Texel ontstoken Algemeen 30 apr, 20:00 1
Gezelligheid in Den Burg in 2023. Dit jaar ruimt de gemeente alle banken en hutten van tevoren op.
Redactie zoekt mooiste meierblisfoto's 2024 Oproep 30 apr, 10:30
Afbeelding
Voorjaarsmarkt in centrum Den Burg Algemeen 30 apr, 08:00 7
Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 29 apr, 13:45 14
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 29 apr, 10:00 2