Gezocht: nieuwe burgemeester voor Texel.
Gezocht: nieuwe burgemeester voor Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

29 kandidaten voor burgemeesterschap Texel

Algemeen

Er hebben 29 mensen gesolliciteerd naar het ambt van burgemeester op Texel.

Dat heeft de provincie Noord-Holland vanmiddag laten weten. Het gaat om 11 vrouwen en 18 mannen. “Van deze kandidaten hebben/hadden 17 personen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur en 12 personen hebben/hadden een functie daarbuiten.”

De 29 mensen reageerden op de vacature die de afgelopen weken in de Staatscourant heeft gestaan. De komende maanden buigen de Vertrouwenscommissie en de commissaris van de Koning in Noord-Holland zich aan de hand van de profielschets verder op het proces om uit de 29 kandidaten een nieuwe burgemeester te werven.

Het kabinet van de commissaris van de Koning gaat de sollicitaties beoordelen, kandidaten screenen en referenties opvragen. De commissaris van de Koning kijkt daarna - aan de hand van de profielschets - welke kandidaten hij benoembaar acht, waarna het aan de vertrouwenscommissie van de Texelse gemeenteraad is om gesprekken te voeren met de kandidaten. 

Uiteindelijk komt het tot een voordracht van twee kandidaten, waarna de raad besluit welke van de twee kandidaten op één wordt gezet en openlijk als nieuwe burgemeester van Texel zal worden voorgedragen. Dat proces neemt circa een half jaar in beslag.

Bedoeling is dat de opvolger van Michiel Uitdehaag op woensdag 20 december wordt beëdigd als nieuwe burgemeester van Texel. Uitdehaag is tot en met woensdag 31 mei burgemeester van het eiland en gaat vanaf 11 juli verder als burgemeester van Venray. Rob van der Zwaag (oud-burgemeester van de gemeente Veere) treedt per 1 juni aan als waarnemend-burgemeester van Texel.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2