Gezocht: nieuwe burgemeester voor Texel.
Gezocht: nieuwe burgemeester voor Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

29 kandidaten voor burgemeesterschap Texel

Algemeen

Er hebben 29 mensen gesolliciteerd naar het ambt van burgemeester op Texel.

Dat heeft de provincie Noord-Holland vanmiddag laten weten. Het gaat om 11 vrouwen en 18 mannen. “Van deze kandidaten hebben/hadden 17 personen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur en 12 personen hebben/hadden een functie daarbuiten.”

De 29 mensen reageerden op de vacature die de afgelopen weken in de Staatscourant heeft gestaan. De komende maanden buigen de Vertrouwenscommissie en de commissaris van de Koning in Noord-Holland zich aan de hand van de profielschets verder op het proces om uit de 29 kandidaten een nieuwe burgemeester te werven.

Het kabinet van de commissaris van de Koning gaat de sollicitaties beoordelen, kandidaten screenen en referenties opvragen. De commissaris van de Koning kijkt daarna - aan de hand van de profielschets - welke kandidaten hij benoembaar acht, waarna het aan de vertrouwenscommissie van de Texelse gemeenteraad is om gesprekken te voeren met de kandidaten. 

Uiteindelijk komt het tot een voordracht van twee kandidaten, waarna de raad besluit welke van de twee kandidaten op één wordt gezet en openlijk als nieuwe burgemeester van Texel zal worden voorgedragen. Dat proces neemt circa een half jaar in beslag.

Bedoeling is dat de opvolger van Michiel Uitdehaag op woensdag 20 december wordt beëdigd als nieuwe burgemeester van Texel. Uitdehaag is tot en met woensdag 31 mei burgemeester van het eiland en gaat vanaf 11 juli verder als burgemeester van Venray. Rob van der Zwaag (oud-burgemeester van de gemeente Veere) treedt per 1 juni aan als waarnemend-burgemeester van Texel.

De Texelse Roparunners zijn aangekomen in Rotterdam.
Roparunners gefinisht in Rotterdam Algemeen 18 uur geleden 36
Afbeelding
De Omgevingswet in de praktijk Algemeen 19 uur geleden
Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Deense militair overleden na parachutesprong Algemeen 19 mei, 17:00 14
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen 19 mei, 13:30 5
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 19 mei, 08:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53