Gezocht: nieuwe burgemeester voor Texel.
Gezocht: nieuwe burgemeester voor Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

29 kandidaten voor burgemeesterschap Texel

Algemeen

Er hebben 29 mensen gesolliciteerd naar het ambt van burgemeester op Texel.

Dat heeft de provincie Noord-Holland vanmiddag laten weten. Het gaat om 11 vrouwen en 18 mannen. “Van deze kandidaten hebben/hadden 17 personen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur en 12 personen hebben/hadden een functie daarbuiten.”

De 29 mensen reageerden op de vacature die de afgelopen weken in de Staatscourant heeft gestaan. De komende maanden buigen de Vertrouwenscommissie en de commissaris van de Koning in Noord-Holland zich aan de hand van de profielschets verder op het proces om uit de 29 kandidaten een nieuwe burgemeester te werven.

Het kabinet van de commissaris van de Koning gaat de sollicitaties beoordelen, kandidaten screenen en referenties opvragen. De commissaris van de Koning kijkt daarna - aan de hand van de profielschets - welke kandidaten hij benoembaar acht, waarna het aan de vertrouwenscommissie van de Texelse gemeenteraad is om gesprekken te voeren met de kandidaten. 

Uiteindelijk komt het tot een voordracht van twee kandidaten, waarna de raad besluit welke van de twee kandidaten op één wordt gezet en openlijk als nieuwe burgemeester van Texel zal worden voorgedragen. Dat proces neemt circa een half jaar in beslag.

Bedoeling is dat de opvolger van Michiel Uitdehaag op woensdag 20 december wordt beëdigd als nieuwe burgemeester van Texel. Uitdehaag is tot en met woensdag 31 mei burgemeester van het eiland en gaat vanaf 11 juli verder als burgemeester van Venray. Rob van der Zwaag (oud-burgemeester van de gemeente Veere) treedt per 1 juni aan als waarnemend-burgemeester van Texel.

Afbeelding
Dirk de Lugt Ridder in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 3 uur geleden 10
Afbeelding
Wordt een bruggenbouwer voor de Texelse jeugd bij Young 4 Ever Vacatures 6 uur geleden
Afbeelding
“Soms heb ik thuis het gevoel dat ik even op eieren moet lopen" Gezondheid 8 uur geleden 6
Afbeelding
Maartenhuis zoekt Teamleider dagbesteding Algemeen 11 uur geleden 5
Afbeelding
Canarische plant reikt tot grote hoogte in tuin in Den Burg Algemeen 13 uur geleden 7
Afbeelding
Zilver Britt Kikkert op NK Children Algemeen 5 jun., 14:00 3
Afbeelding
Zonnige Duo Worsteling Algemeen 5 jun., 11:00
Afbeelding
Voorinschrijving Bouwdorp begonnen Algemeen 5 jun., 11:00 5