Arnold van Bruggen.
Arnold van Bruggen. Foto www.prospektor.nl

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Jurk genomineerd voor Zilveren Nipkowschijf

Algemeen

De driedelige documentaire ‘De Jurk en Het Scheepswrak’ van Arnold van Bruggen is genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf 2023.

Dat werd woensdagavond laat bekendgemaakt in het TV-programma Jinek. De Zilveren Nipkowschijf is de oudste en meest gezaghebbende televisieprijs van Nederland, toegekend door een jury van Nederlandse mediajournalisten en tv-recensenten. De prijs bestaat sinds 1961.

In de documentaire van Arnold van Bruggen wordt van alle kanten belicht hoe de vierhonderd jaar oude jurk uit het Palmhoutwrak werd ontdekt op de bodem van de Waddenzee. Belicht wordt welke problemen daarbij allemaal op de achtergrond meespeelden.

De andere genomineerde TV-programma’s zijn de vierdelige documentaire ‘Onze man bij de Taliban’ van journalist Thomas Erdbrink en regisseur Roel van Broekhoven en de vijfdelige dramaserie ‘Rampvlucht’ over de Bijlmerramp.

In juni wordt bekend wie van de drie genomineerden de Zilveren Nipkowschijf 2023 wint. De jury bestaat uit tv-recensenten en journalisten van het AD, NRC, de Volkskrant, De Telegraaf, Het Parool, NPO Radio 1, De Groene Amsterdammer en Trouw.

Uit het juryrapport dat bij de nominatie hoorde:

“De documentaire is een wildwestverhaal in de Waddenwateren, een technisch verhaal over de conservering van cultureel erfgoed, en vooral: een verhaal over hartstocht. De driedelige serie De jurk en het scheepswrak (NTR) ontrafelt met precisie en gevoel voor avontuur wat er allemaal speelt rond de schatten van een zeventiende-eeuws scheepswrak. Tussen munten, zilver en eeuwenoude palen kwam ‘de Nachtwacht van de Nederlandse maritieme archeologie’ boven water, een kostbare zijden jurk. De jutters spoten hem met de tuinslang schoon en toonden hem op een barbecuefeestje. Respectloos? Zonder hen waren die schatten überhaupt niet opgedoken. Texelaar Arnold van Bruggen weet dicht bij alle partijen te komen en geeft je handvatten om géén gemakkelijke mening te vormen. De personages zijn ijzersterk en illustreren een boeiende kloof in Nederland: die tussen de gewone, traditionele burger en de gespecialiseerde instituties.”

Michelle de Vries presenteert de podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 8 mei 2024 Algemeen 13 uur geleden
De film 'Mama' is op Texel gemaakt en er doen ook jonge Texelaars aan mee.
Moederdagpremiére film Mama Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Medewerker Gemeentewinkel 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwenhuis beste biljarter bij DVO Sport 7 mei, 13:30 1
Het Familietoernooi bij ZDH.
Familietoernooi voor voetballers bij ZDH Sport 7 mei, 11:00 1
Afbeelding
Molens De Traanroeier en Het Noorden geopend op Open Molendag Algemeen 7 mei, 10:17
Schilderij uit de expositie ‘Texels Landschap’ gemaakt door Joke Keijzer-Schraag
Expositie 'Texels Landschap' in De Twaalf Balcken Cultuur 7 mei, 09:29
Een vat Texels Geheim 2024 aan boord van de reddingboot.
Texels bier voor jubilerende KNRM Algemeen 6 mei, 10:30 1