Scholekster
Scholekster Foto: Tineke Terpstra Eelman

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Vogelaars binden strijd aan op Texel

Algemeen

Texel wordt komend weekend overspoeld door vogelaars. Op 6 en 7 mei wordt namelijk het Wadden Vogelfestival gehouden. Feugeltjeskiekers van heinde en verre komen naar Texel om hier gezamenlijk tot wel 170 verschillende vogelsoorten te zoeken. Het vogelfestival staat dit jaar in het teken van de grote stern en de scholekster. De organisatie wil aandacht vragen en zoveel mogelijk geld ophalen voor deze twee bedreigde soorten. De grote stern is het afgelopen jaar hard getroffen door de vogelgriep en de populatie scholeksters is volgens de organisatie ernstig aan het vergrijzen. 

Voor vogelliefhebbers is Texel tijdens de vogeltrek een waar Walhalla. Meerdere teams van vogelaars hebben zich ook dit jaar weer opgegeven voor de Texel Big Day, de 24-uurs vogelrace op de fiets. Zij hopen zoveel mogelijk vogels te zien en dan vooral de zeldzamere exemplaren. Van de ongeveer 170 verschillende vogelsoorten, die op het eiland te zien zijn, gelden zo’n vijftig als bijzonder, zoals de hop, de morinelplevier, kraanvogels en bijeneters. En altijd is er de hoop op nog veel zeldzamere soorten, die nooit eerder op Texel gezien zijn.

Scholekster

De deelnemende teams aan de Texel Big Day halen dit jaar geld op voor de scholekster en de grote stern. De populatie scholeksters - lieuw op z’n Tessels - is de laatste decennia schrikbarend afgenomen als gevolg van vergrijzing. De vogels worden vrij oud, maar er worden weinig jonge scholeksters grootgebracht. Een eenduidige oorzaak is lastig te geven, maar wel is duidelijk dat de scholekster steeds minder broedt op landbouwgronden, maar juist meer kiest voor platte daken in de stad. Overwinteren doet de scholekster in het waddengebied.

Grote sterns 

De grote stern heeft massaal geleden onder de vogelgriepepidemie van 2022. Op Texel broedden de afgelopen jaren zo’n 4500 broedparen, wat het eiland één van de grootste broedplekken voor deze soort in Noordwest-Europa maakt. Vorig jaar zijn minimaal 3600 grote sterns overleden. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk nog veel hoger, aangezien alleen de gevonden vogels zijn geteld en niet degenen die bijvoorbeeld op zee zijn doodgegaan.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2