De ambulancepost in aanbouw bij de rotonde Nieuwlanderweg.
De ambulancepost in aanbouw bij de rotonde Nieuwlanderweg. Foto: Ton Zegers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Nieuwe ambulancepost binnenkort open

Algemeen

De nieuwe ambulancepost bij de rotonde Nieuwlanderweg wordt komende woensdag officieel geopend.

De nieuwe post is een toevoeging aan de bestaande ambulancepost in het PHH-gebouw aan de Pontweg in Den Burg. De nieuwe post moet ervoor zorgen dat de ambulance met name op drukke dagen sneller in De Cocksdorp dan wel De Koog kan zijn dan vanuit Den Burg.

De bouw van de nieuwe post ging op 26 oktober 2022 van start met het boren van de eerste paal voor de fundering. Eind maart werd het nieuwe gebouw opgeleverd en sindsdien is er gewerkt aan de laatste afwerking en inrichting.

De nieuwbouw is volgens de veiligheidsregio Noord-Holland Noord (waar de ambulancevoorziening op Texel onder valt)  is uitgevoerd volgens het principe van houtskeletbouw. De elementen zijn zoveel mogelijk fabrieksmatig geproduceerd en op locatie geassembleerd. Het ontwerp heeft het keurmerk A++ voor duurzaamheid, energieverbruik en de uitstoot van stikstof (nul procent). “Dit wordt onder meer bereikt door de toepassing van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen.” 

Om het pand goed in te passen in de landschappelijke omgeving is gebruik gemaakt van natuurlijke kleurstelling en materiaalgebruik. Rond het pand zijn bomen en struiken gepland om een afscheiding te maken.

Nog even voor het overzicht: Texel beschikt voor de hulpverlening over twee ambulances, de één blijft aan de Pontweg staan, de ander gaat naar de nieuwe post bij de rotonde Nieuwlanderweg.

Beide ambulances (twee) worden in de zomer aangevuld met de rapid responder. Daar kan dezelfde hulp mee worden verleend als met een ambulance, er kunnen alleen geen patiënten liggend mee worden vervoerd. Als het nodig is, kan de ambulancehelikopter voor de Friese Waddeneilanden (die in Leeuwarden staat) worden opgeroepen of de traumahelikoper. In geval van grootschalige hulpverlening kan er ook een beroep worden gedaan op het noodhulpteam van het Rode Kruis op Texel.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 15 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 20 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1