Vogelkenner Jasmijn Hulleman speurt met haar verrekijker naar vogels in Waalenburg.
Vogelkenner Jasmijn Hulleman speurt met haar verrekijker naar vogels in Waalenburg. Foto: Robin Waerts Foto&Video

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Texelaar kijkt goed om zich heen

Algemeen

Met de krant wordt deze dinsdag het nieuwe Texel Magazine verspreid. Ruim honderd pagina’s vol eilandgevoel, een rondgang over het eiland met mooie artikelen, foto’s en allerlei leuke wetenswaardigheden over Texel.

Dinsdag valt het nieuwe Texel Magazine bij alle Texelse abonnees op de mat

Bijzonder thema in het nieuwe Texel Magazine zijn de ‘stille krachten’ van Texel. Portretten van Texelaars die zorgen dat het eiland blijft draaien. Ze werken in winkels, restaurants, musea, maken huisjes en hotels schoon, houden het groen of zorgen als marktmeester elke maandag op de Groeneplaats dat de marktkooplui gastvrij worden ontvangen, maken de gasten wegwijs en zorgen dat het hen aan niets ontbreekt. Niet in de spotlights, meestal op de achtergrond. Hoog tijd om deze stille krachten in het zonnetje te zetten.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE FOTO.
In Museum Kaap Skil werd maandag feestelijk de nieuwe editie van Texel Magazine gepresenteerd. In het veelzijdige en rijk geïllustreerde magazine onder meer aandacht voor ‘stille krachten’. Texelaars die buiten de ‘spotlights’ het eiland draaiende houden. Zoals marktmeester Jan Vennik. Hij ontving van hoofdredacteur Gerard Timmerman het eerste exemplaar. 

Badplaats De Koog

De Koog is dé badplaats van Texel, een toeristisch trekpleister van formaat. Niet alleen ’s zomers, het hele jaar door is het er goed toeven. “Lekker tegen de wind in ‘hangen’ en het zout op je lippen voelen, wat wil je nog meer”, schrijft de redacteur die op verkenning ging in het dorp. Een strandwandeling, een bezoek aan een strandpaviljoen, een restaurant, een mooie winkel en slager Kees Moorman vertelt hoe verknocht hij is aan zijn dorp. “Mij krijgen ze nooit meer weg uit De Koog.”

Texel staat bij steeds meer liefhebbers bekend als een ‘culinair walhalla’. Een restaurants met een Michelinster, een notering in de prestigieuze Gault Millau, in de Top 500 van Lekker en een Bib Gourmand.

“Ik zie hier veel mooie dingen gebeuren. Geen eenheidsworst, iedereen doet wat anders, volop keus dus”, vertelt Dewi van der Plaats, chefkok van De Eilandkeuken in de Gravenstraat. In Texel Magazine praat hij met passie over zijn vak. Hij probeert zijn gerechten zo lokaal mogelijk te houden. “Een herkenbare keuken, geen poespas. Wat op je bord ligt moet goed zijn, niet omdat het er zo gezellig uitziet.” In de culinaire special worden ook andere restaurants belicht.

Brakenstein

Uitgebreid aandacht ook voor bijzonder tuinen en parken op Texel. Zoals een reportage over de tuin van Brakenstein, waarin Vibeke Roeper de lezer meeneemt in de bijzondere historie van deze buitenplaats aan ’t Skillepaadje. De redactie ging wildplukken in Het Skarrelbossie van De Razende Bol, genoot van de thee en de muziek in Theetuin Karmijn aan de Kadijksweg en liet zich de vruchten in Voedselbos Texel (voorheen de Zelfpluktuin) goed smaken.

TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING.

Texel is rijk aan kunstenaars. Angelina Stiehl laat zich inspireren door het wad, de zee en het strand. De redactie ging langs in haar atelier en zag hoe ze allerlei nieuwe kunstvormen, ideeën en kleuren ontdekt. Zoals ‘Tegeltjes van Texel’, Texelse taferelen op tegeltjes.

Skydiver Gary Smith, tweevoudig wereldkampioen, sprong bij paracentra over de hele wereld. “Maar nergens trof ik zo’n onderlinge kameraadschap als hier op Texel”, vertelt hij in een interview. Ook Rinse Vos (15) houdt van snelheid, maar dan op vier wielen. De talentvolle coureur geeft een inkijkje inde wereld van het internationale karten.

Verder een interview met oud-Texelaar en psycholoog Jaap Duin, die ambitieuze professionals en ondernemers begeleidt. Om hen dichter bij zichzelf te brengen neemt hen mee naar de ongerepte natuur van Albanië, Georgië, Schotland en… Texel.

Om te ontdekken wat je op Texel allemaal langs de weg kunt zien ging Texel Magazine op stap met een boswachter, een vogelkenner, een kok die vertelt over wildplukken en een kenner van historische landschapselementen.

Ook een reportage over waterproject Zoete Toekomst Texel. Een mooi voorbeeld van hoe je door samenwerking tot bijzondere dingen kunt komen. Hoe boeren, overheden en instanties met elkaar aan een oplossing werken voor het probleem van droogte en verzilting.

Dat en nog veel meer in Texel Magazine, fraai vormgegeven, met prachtig beeldmateriaal en foto’s van Robin Waerts. Uitgegeven door Mediabureau Langeveld & de Rooy, door de makers van de Texelse Courant en Texel dit Weekend.

Over heel Texel

Het Texel Magazine ligt ieder jaar op meer plaatsen op het eiland. Dinsdag zijn de magazines niet alleen bezorgd bij bijna alle hotels en vakantieparken, waar ze in huisjes en op kamers liggen, maar ook bij kleinere logiesverstrekkers en bed and breakfasts. Komende week vallen de magazines op de mat bij de Texelse abonnees. Duncan Whyte, eigenaar van LenR, is trots op het eindresultaat. “Een ware teamprestatie. Afgelopen jaar is het bedrijf flink gegroeid en iedereen heeft zijn of haar steentje bijgedragen. Samen met Job (mede-eigenaar) heb ik magazines bezorgd bij de logiesverstrekkers in en rond De Koog. Het is prachtig hoe enthousiast het wordt ontvangen.”

Dit jaar werd er op verzoek van Boutique Hotel Texel een speciale editie gemaakt voor deze specifieke locatie, een prachtige samenwerking tussen lokale ondernemers. Wie vragen heeft over de mogelijkheden over het Magazine van volgend jaar of het Magazine graag op de kamers wil neerleggen, maar deze niet heeft ontvangen kan contact opnemen met ons team via sales@lenr.nl

Boy Schuiling, Martin Zeeman en Arwin Touw proosten op de TX10 op Smaakmakers Oudeschild Texel.
Culinaire wandeling Smaakmakers Oudeschild Texel Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Waar is dit maanlandschap? Algemeen 13 uur geleden 12
Of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen, kun je zien in het nieuwe digitale omgevingsloket.
Eén digitaal loket met alle informatie Algemeen 15 uur geleden
Avondzon.
De Lezersfoto - Avondzon Algemeen 17 uur geleden
De UK58 die 68 jaar geleden op zee bleef.
Urker kotter na 58 jaar mogelijk teruggevonden Algemeen 12 apr, 18:30
Afbeelding
Technisch medewerker gezocht bij Dennenoord 12 apr, 14:00
Back to Black is een ode aan één van de meest iconische muzieksterren van de 21e eeuw.
Invasie en Amy Winehouse in bios Algemeen 12 apr, 12:30
De prijswinnaar van NH Nieuws.
NH wint prijs met journalistiek project op Texel Algemeen 12 apr, 10:30